Mitä On LIIT eli Low intensity interval training?

Oiva Apteekki

|

|

2 min

Olet varmasti kuullut HIIT-treenaamisesta, eli korkean intensiteetin intervalliharjoittelusta, joka on viime vuosina ollut paljon esillä. Vaikuttaa kuitenkin siltä, ettei HIIT sovi kaikille ja nyt LIIT-treenaaminen onkin vallannut koko fitnessmaailman.

LIIT-treenitkään eivät ole aivan uusi juttu. Pääosin siksi, ettei HIIT-treenaaminen sovi monille ihmisille. HIIT on tietenkin loistava liikuntamuoto kokeneille treenaajille ja hyväkuntoisille urheilijoille. Aloittelijat ja kokemattomat treenaajat saattavat kuitenkin hyötyä erilaisesta treenimuodosta, jonka avulla päästä alkuun – ja juuri siksi LIIT onkin kerännyt taakseen suuren kannattajamäärän.

Fitness ja terveellinen elämäntyyli on nyt muodissa. Yhä useammat ihmiset yrittävät päästä alkuun ja LIIT-treenaaminen onkin erinomainen keino totuttaa keho treenaamiseen.

Ero HIIT-treenaamiseen

LIIT tulee sanoista Low-Intensity Interval Training, mikä tarkoittaa matalan intensiteetin treenaamista ja muistuttaa hyvin läheisesti HIIT-treenaamista.

Kaikkiin treeneihin kuuluu intervalliharjoittelua korkeammalla ja matalammalla intensiteetillä eli teholla, mutta ero HIIT-treenaamiseen on siinä, etteivät nämä korkean intensiteetin intervallit ole erityisen intensiivisiä. Myös palautumisajat ovat pidempiä.

Tämä tarkoittaa sitä, että matalan intensiteetin intervalliharjoittelu soveltuu paljon paremmin aloittelijoille ja aikuisille, joilla ei ole paljoakaan kokemusta treenaamisesta. Myös urheiluvammojen riski pienenee, kun intensiteetti ei ole korkea.

Mitä itse treeneihin tulee, on suurin ero siinä, kuinka kauan ne kestävät. Saadaksesi LIIT-treenien avulla samanlaisia tuloksia kuin HIIT-treeneillä, täytyy sinun treenata ajallisesti kaksinkertainen määrä. Pidä kuitenkin mielessä, että urheilusuoritus on helpompi, eikä ole yhtä rääkkiä 30 minuuttia putkeen.

LIIT-treenaamisen hyödyt

Kuten mainittua, ovat nämä alhaisen intensiteetin treenit kerrassaan uskomattomia aloittelijoille ja aikuisille, joilla on vain vähän kokemusta treenaamisesta. Se on myös loistavaa palauttavaa treeniä.

Muista, että vaikka treenit eivät ole yhtä intensiivisiä ja palautumisjaksot ovat pidempiä, niin voit silti polttaa saman määrän kaloreita kuin HIIT-treeneissäsi. Tämä on kuitenkin mahdollista vain, jos noudatat LIIT-treenaamiseen laadittua ohjelmaa. Muista, että tämäkin on intervallitreenaamista ja juuri se tekee siitä niin tehokasta.

Sama pätee myös painonpudotukseen. Pidemmällä aikavälillä voit saavuttaa saman tulokset kuin HIIT-treenaamisella, mikä tekee siitä sopivaa heille, jotka eivät ole elämänsä kunnossa, mutta haluavat tehdä asiaan muutoksen! LIIT-treenaamisen pääasia on vaihtuvissa intervalleissa, joten sinulla on mahdollisuus muokata lähes minkä tahansa treenin haluat sopimaan hyvin LIIT-treeniksesi.

Parhaat LIIT-treenit

Parasta LIIT-treenaamisessa on se, että aivan kuten HIIT-treenaamisen tapauksessa, voit valita lempitreenisi ja soveltaa sitä alhaisen intensiteetin intervalliharjoitteluun. Voit siis rakentaa sellaisia treenikokonaisuuksia, jotka parhaiten sopivat tarpeisiisi ja mieltymyksiisi.

Sinun ei myöskään tarvitse raahautua kuntosalille ja maksaa kalliita jäsenmaksuja, sillä LIIT-treenit ovat täydellisiä kotisalilla tehtäviksi.

On tietenkin olemassa monenlaisia valmiita treeniohjelmia heille, jotka haluavat alkaa elämään terveellisempää ja aktiivisempaa elämää LIIT-harjoittelun kautta.

Vaikka treenaisitkin jo kovaa ja HIIT-harjoittelukin olisi sinulle tuttua, voit silti lähteä mukaan kokeilemaan myös alhaisen intensiteetin intervallitreenejä palauttavina treeneinä. Hyvä esimerkki tällaisesta palauttavasta treenaamisesta olisi aerobinen treeni, joka sovitetaan LIIT-treenaamiseen sopivaksi.

Tuleeko LIIT olemaan seuraava suuri fitnessvillitys?

Näyttää siltä, että tällaiset alhaisen intensiteetit treenit voisivat olla seuraava suuri juttu urheilun ja fitneksen maailmassa. Se jää kuitenkin nähtäväksi. Lähde odotellessasi kokeilemaan LIIT-treeniä äläkä unohda treeniä tukevia ravintolisiä, kuten aminohapot parhaan tuloksen saavuttamiseksi.