Vesiliukoiset vitamiinit: Päivittäin tarvittavat eliksiirit

Oiva Apteekki

|

|

3 min

Terveys ja hyvinvointi ovat nykypäivänä aiheita, jotka herättävät suurta kiinnostusta ja keskustelua. Ruokavaliomme ja ravinnonsaannin merkitys terveydelle on kiistaton, ja vitamiinit ovat keskeisessä roolissa tässä yhtälössä. Erityisesti vesiliukoiset vitamiinit, jotka eivät varastoidu kehossamme samalla tavalla kuin rasvaliukoiset vitamiinit, ovat elintärkeitä päivittäiselle terveydelle ja hyvinvoinnille.

Vesiliukoisia vitamiineja tarvitaan säännöllisesti

Vesiliukoiset vitamiinit ovat kuin kehomme päivittäinen kipinä – ne sytyttävät energiamme, tukevat aivojemme toimintaa ja auttavat meitä pysymään terveinä ja elinvoimaisina. Koska keho ei säilytä näitä vitamiineja pitkiä aikoja, meidän on saatava ne säännöllisesti ruokavaliostamme.


Mutta mitä nämä vesiliukoiset vitamiinit oikeastaan ovat? Miten ne vaikuttavat terveyteemme ja miten voimme varmistaa riittävän saannin? Sukelletaan yhdessä vesiliukoisten vitamiinien kiehtovaan maailmaan ja opitaan, kuinka ne voivat tukea parasta mahdollista versiota sinusta! 

B- ja C-vitamiinit ovat vesiliukoisia

B-vitamiineja on useita, ja ne ovat välttämättömiä energiantuotannolle, hermoston toiminnalle ja monille muille kehon prosesseille. B-vitamiinikompleksi koostuu monista erilaisista B-vitamiineista, jotka ovat elintärkeitä kehon toiminnoille.

B1-vitamiini (tiamiini) tukee energia-aineenvaihduntaa ja on välttämätön hermoston normaalille toiminnalle. Se on yleisesti löydettävissä täysjyväviljasta.


B2-vitamiini (riboflaviini) auttaa muuttamaan ruokaa energiaksi ja tukee silmien ja ihon terveyttä. Sitä löytyy usein lihasta ja munista.


B3-vitamiini (niasiini) on keskeinen energia-aineenvaihdunnassa ja tukee hermoston terveyttä. Palkokasvit ovat yksi sen hyvistä lähteistä. 

B5-vitamiini (pantoteenihappo) osallistuu solujen energia-aineenvaihduntaan. Se löytyy monista ruoista, kuten täysjyväviljasta.


 B6-vitamiini (pyridoksiini) on tärkeä aminohappojen ja glukoosin aineenvaihdunnassa. Lihassa ja palkokasveissa on runsaasti tätä vitamiinia.


 B7-vitamiini (biotiini) tukee ihon, hiusten ja kynsien terveyttä. Biotiinia löytyy erityisesti munista. 

B9-vitamiini (foolihappo) on olennainen DNA:n ja RNA:n tuotannossa. Se on yleisesti löydettävissä palkokasveista.


B12-vitamiini (kobalamiini) on välttämätön punasolujen tuotannolle. Se löytyy erityisesti lihasta ja munista.

C-vitamiini (askorbiinihappo) on välttämätön antioksidantti, joka tukee immuunijärjestelmää, edistää haavojen paranemista ja auttaa raudan imeytymisessä. C-vitamiinia saa monista hedelmistä ja vihanneksista, kuten sitrushedelmistä, kiivistä ja paprikoista sekä mansikoista.

Mikä erottaa vesiliukoiset vitamiinit rasvaliukoisista vitamiineista?

Olet jo oppinut joitakin peruseroja rasva- ja vesiliukoisten vitamiinien välillä, mutta tässä on syvempi katsaus:

 • Varastointi: Kuten aiemmin mainittiin, vesiliukoiset vitamiinit eivät varastoidu kehoon samalla tavalla kuin rasvaliukoiset vitamiinit. Tämä tarkoittaa, että yliannostuksen riski on pienempi, mutta samalla tarve nauttia niitä säännöllisesti on suurempi.
 • Liukoisuus: Vesiliukoiset vitamiinit liukenevat veteen, mikä tarkoittaa, että ne erittyvät kehosta nopeasti ja tarvitsevat säännöllistä täydennystä ruoan kautta.
 • Toiminta kehossa: Vesiliukoisilla vitamiineilla on usein keskeinen rooli energian tuotannossa ja hermoston toiminnassa, kun taas rasvaliukoiset vitamiinit ovat usein osa solukalvoja ja vaikuttavat solujen kasvuun ja jakautumiseen.

Vesiliukoisten vitamiinien tarve voi kasvaa elämätilanteen mukaan

Koska vesiliukoiset vitamiinit  poistuvat kehosta virtsan mukana, on tärkeää saada niitä säännöllisesti ravinnosta. On kuitenkin tilanteita, joissa vesiliukoisia vitamiineja saattaa olla tarpeellista ottaa ravintolisänä, kuten raskaus ja imetys, jolloin esimerkiksi foolihapon tarve kasvaa

Muut tilanteet, joissa vesiliukoisten vitamiinien ravintolisiä saatetaa suositella:

 1. Tietyt sairaudet ja terveystilat: Jotkut terveysongelmat voivat lisätä kehon vitamiinitarvetta tai häiritä niiden imeytymistä. Esimerkiksi tietyt suolistosairaudet, kuten keliakia tai Crohnin tauti, voivat häiritä vesiliukoisten vitamiinien imeytymistä.
 2. Ikääntyminen: Vanhemmat ihmiset saattavat imeä ja hyödyntää tietyt vitamiinit tehottomammin, mikä voi tehdä ravintolisistä hyödyllisiä.
 3. Lääkitys ja hoidot: Jotkut lääkkeet voivat häiritä vitamiinien imeytymistä tai lisätä niiden erittymistä kehosta.
 4. Rajoittunut ruokavalio: Ihmiset, jotka noudattavat erittäin rajoitettua ruokavaliota (esim. vegaanit, tietyt erikoisruokavaliot) saattavat tarvita lisätukea tietyistä vitamiineista, kuten eläinperäisistä lähteistä saatava B12-vitamiini.
 5. Liikunnan suuri määrä: Huippu-urheilijat tai henkilöt, jotka harjoittavat erittäin intensiivistä liikuntaa, saattavat tarvita enemmän tiettyjä vitamiineja.
 6. Tupakointi ja alkoholinkäyttö: Tupakointi ja liiallinen alkoholinkäyttö voivat lisätä joidenkin vesiliukoisten vitamiinien tarvetta.

Puutosoireet vaihtelevat vitamiinista toiseen

Vesiliukoisten vitamiinien puute voi aiheuttaa vakaviakin oireita. On tärkeää tunnistaa nämä oireet ajoissa ja varmistaa, että saa riittävästi vesiliukoisia vitamiineja ruokavaliosta tai tarvittaessa ravintolisistä. Tavallisia merkkejä puutteesta ja sen aiheuttamat vitamiinit ovat:

 • Väsymys: B1, B3, B5, B12-vitamiini
 • Heikkous: B1-vitamiini
 • Hermoston ongelmat: B1, B3, B6, B7, B9, B12-vitamiini
 • Beriberi-niminen sairaus: B1-vitamiini
 • Huulitulehdus (cheilitis): B2, B6-vitamiini
 • Kielen turvotus: B2-vitamiini
 • Silmien herkkyys valolle: B2-vitamiini
 • Iho-ongelmat (kuivuus, ihottuma jne.): B2, B3, B6, B7-vitamiini
 • Pellagra-niminen tila: B3-vitamiini
 • Polttava tunne jaloissa: B5-vitamiini
 • Anemia: B6, B9, B12-vitamiini
 • Hiustenlähtö: B7-vitamiini
 • Megaloblastinen anemia: B9-vitamiini
 • Muistin heikkeneminen: B12-vitamiini


Lisäksi C-vitamiinin puute voi johtaa haavojen hitaaseen pararemiseen, ikenien verenvuotoon, nivelkipuihin sekä heikentyneeseen immuunivasteeseen.
 

Oireiden liittäminen vitamiinipuutoksiin voi olla monimutkaista, koska monien vitamiinipuutosten oireet voivat olla epämääräisiä ja ne voivat muistuttaa muita sairauksia tai tiloja. On tärkeää huomata, että vaikka tiettyjä oireita voisi liittää mahdolliseen vitamiinipuutokseen, samat oireet voivat liittyä moniin muihin syihin.


Oireiden ilmetessä onkin parasta ottaa yhteyttä lääkäriin ja selvittää, voisivatko oireet johtua vitamiinipuutteesta. Tällöin lääkäri voi suositella juuri sinulle sopivaa vitamiinilisää.