Rasvaliukoiset vitamiinit: Ei vain rasvaa vaan myös terveyttä

Oiva Apteekki

|

|

2 min

Kun mietimme vitamiineja, ajattelemme usein niitä pieniä taikapillereitä tai hedelmiä ja vihanneksia, jotka pitävät meidät terveinä. Vitamiinit jaetaan kahteen tyyppiin, rasvaliukoisiin ja vesiliukoisiin. Tässä artikkelissa sukellamme rasvaliukoisten vitamiinien maailmaan ja kerromme miksi ne ovat elintärkeitä meille, mutta samalla myös miten niitä pitäisi nauttia oikein.

Rasvaliukoiset vitamiinit varastoituvat elimistöön

Rasvaliukoiset vitamiinit, kuten nimikin kertoo, liukenevat rasvaan. Tämä tarkoittaa sitä, että ne imeytyvät parhaiten, kun niitä nautitaan yhdessä rasvan kanssa. Esimerkiksi salaattiin lisätty öljy auttaa K-vitamiinin imeytymisessä. Myös ruoansulatuskanavamme rasvat, kuten sappisuolat, auttavat niiden imeytymistä.


Rasvaliukoiset vitamiinit varastoituvat kehoomme, erityisesti maksaan ja rasvakudokseen. Tämä voi olla sekä etu että haitta. Koska keho varastoi niitä, emme tarvitse niitä joka päivä. Toisaalta on myös vaara saada liikaa. Yliannostuksen oireet vaihtelevat vitamiinista riippuen, mutta ne voivat olla vakavia. Suosittelemmekin varmistamaan lääkäriltä tai ravitsemusterapeutilta mitä vitamiineja ravinnostasi puuttuu

Mitkä ovat rasvaliukoisia vitamiineja?

A-vitamiini


Tunnettu parhaiten näkökyvystä ja ihon terveydestä, A-vitamiini on elintärkeä näkökyvyllemme ja auttaa myös ihosoluja uusiutumaan. A-vitamiini on tärkeä immuunijärjestelmälle, lisääntymiselle ja solujen normaalille kommunikaatiolle. 


A-vitamiinia saa eläinlähteistä, kuten maksasta, mutta myös kasviksista betakaroteenin muodossa, joka on A-vitamiinin esiaste.

D-vitamiini 


Aurinkovitamiinina tunnettu D-vitamiini on elintärkeä luiden terveydelle. Se auttaa kalsiumin imeytymistä ja vahvistaa luustoa. D-vitamiini tukee myös immuunijärjestelmää, aivoja ja hermostoa. 


D-vitamiinia saa kalasta, munankeltuaisesta, D-vitaminoituista maitotuotteista ja auringonvalosta ihon kautta. Suomessa aurinko ei paista ympäri vuoden, joten monille D-vitamiinilisä on tarpeen, erityisesti talvikuukausina.

E-vitamiini


Voimakas antioksidantti, joka suojaa soluja, E-vitamiini auttaa myös laajentamaan verisuonia ja estämään veren hyytymistä niissä. Lisäksi se edistää ihon terveyttä. E-vitamiini auttaa ehkäisemään soluvaurioita, jotka voivat edistää kroonisten sairauksien kehittymistä. 


E-vitamiinia saa pähkinöistä, siemenistä, vihreistä lehtivihanneksista ja kasviöljyistä. 

K-vitamiini


K-vitamiinit on välttämätön veren hyytymiselle ja luiden terveydelle. Se auttaa myös valmistamaan proteiineja, jotka ovat välttämättömiä luille ja kudoksille. K-vitamiini edistää myös haavojen paranemista. Vaikka K-vitamiini on vähemmän tunnettu, se on yhtä tärkeä kuin muutkin rasvaliukoiset vitamiinit. 


K-vitamiinia saa pinaatista, lehtikaalista ja muista vihreistä lehtivihanneksista sekä fermentoiduista elintarvikkeista.

Mitä eroa rasvaliukoisilla ja vesiliukoisilla vitamiineilla on?

1. Liukoisuus ja Imeytyminen:

 • Rasvaliukoiset vitamiinit liukenevat rasvoihin ja tarvitsevat rasvaa imeytyäkseen tehokkaasti suolistosta.
 • Vesiliukoiset vitamiinit liukenevat veteen ja eivät tarvitse rasvaa imeytyäkseen.

2. Varastointi kehossa:

 • Rasvaliukoiset vitamiinit varastoituvat kehoon, erityisesti maksaan ja rasvakudoksiin, ja voidaan käyttää myöhemmin.
 • Vesiliukoiset vitamiinit eivät varastoidu kehoon suurina määrinä. Ylimääräiset määrät poistuvat virtsan kautta.

3. Yliannostuksen riski:

 • Rasvaliukoiset vitamiinit voivat kerääntyä kehoon ja aiheuttaa yliannostuksen oireita, jos niitä nautitaan liikaa pitkän aikaa.
 • Vesiliukoiset vitamiinit ovat yleensä vähemmän todennäköisiä aiheuttamaan yliannostuksen oireita, koska ylimääräinen määrä poistuu kehosta virtsan kautta. 

4. Päivittäinen tarve:

 • Rasvaliukoiset vitamiinit eivät välttämättä vaadi päivittäistä saantia, koska keho voi käyttää varastojaan.
 • Vesiliukoiset vitamiinit vaativat usein säännöllistä saantia, koska ne eivät varastoidu kehossa samalla tavalla. 

5. Lähteet:

 • Rasvaliukoiset vitamiinit löytyvät usein rasvaisista elintarvikkeista, kuten kalasta, pähkinöistä, siemenistä ja öljyistä.
 • Vesiliukoiset vitamiinit löytyvät usein erilaisista hedelmistä, vihanneksista ja viljoista.

Rasvaliukoisten vitamiinien puute voi aiheuttaa vakavia oireita

Rasvaliukoisten vitamiinien puute ei ole yleistä terveiden, monipuolisesti ruokailevien ihmisten keskuudessa länsimaissa, mutta tietyissä olosuhteissa ja riskiryhmissä puutostilat voivat olla mahdollisia.
 

Esimerkiksi pitkäaikainen erittäin vähärasvainen ruokavalio, tietyt sairaudet, jotka vaikuttavat rasvojen imeytymiseen suolistosta (kuten keliakia ja Crohnin tauti), tai rajoittuneet auringonvaloaltistukset (D-vitamiinin kohdalla) voivat lisätä puutoksen riskiä. 


Lisäksi imeväisikäiset, jotka eivät saa D-vitamiinilisää, voivat olla erityisen alttiita D-vitamiinin puutokselle

Rasvaliukoisten vitamiinien puutosoireet

 • A-vitamiini: Heikentynyt näkö, erityisesti hämärässä, kuiva iho, hauras hiukset ja heikentynyt immuunijärjestelmä.
 • D-vitamiini: Luiden pehmeneminen tai haurastuminen (rikkitaudin tai osteomalacian), lihassäryt ja heikentynyt immuunijärjestelmä.
 • E-vitamiini: Hermoston ongelmat, kuten heikentynyt koordinaatio tai lihasheikkous, ja immuunijärjestelmän heikkeneminen.
 • K-vitamiini: Veren hyytymisen ongelmat, haavojen hidas paraneminen ja helposti syntyvät mustelmat.

Suurin osa tärkeistä vitamiineista on siis rasvaliukoisia, ja vaikka ne varastoituvat kehoon, on niiden puutoskin terveydelle haitallista. Terveydenhuollon ammattilainen osaa kertoa saatko vitamiineja tarpeeksi, ja sen perusteella suositella vitamiinilisiä.


Ravintolisien kanssa on tärkeä noudattaa annostusohjeita ja ostaa vain tuotteita, joiden sisältö on selkeästi tuotetiedoissa ilmoitettu.