Puolukka – suomalainen supermarja

Oiva Apteekki

|

|

2 min

Puolukka, se perisuomalainen, kaikkien suomalaisten ulottuvilla oleva, tuttuakin tutumpi marja.


Puolukat ovat tehokkaita torjumaan rasvaisen ruokavalion haittavaikutuksia ja hillitsemään painonnousua tämän taistellessa rasvan imeytymistä vastaan.

Miksi juuri puolukka on se paras?

Mistä syystä puolukka voittaa muut marjat (vadelmat, karhunvatukat, mustikat, mustaherukat, variksenmarjat, acai-marjat ym.) laihduttamisessa? Tutkijat epäilevät sen liittyvän puolukan korkeaan polyfenolipitoisuuteen, eli eräänlaiseen antioksidanttiin. Tutkijat ovat sitä mieltä, että puolukat ennalta ehkäisevät diabetesta ja ylipainoa.

Puolukan syöminen on kannattavaa, sillä tämä kumoaa ylipainon haittoja ehkäisemällä tulehduksia, tasoittaa verensokeria ja vähentää haitallisen sisäelinrasvan imeytymistä. Ylipaino aiheuttaa elimistössä matalan tulehdustilan, joka aiheuttaa rasvakudoksen laajenemisen ja elimistö erittää lisää tulehdusta edistäviä haitallisia yhdisteitä. Tämä altistaa tyypin 2 diabetekselle ja sydän- ja verisuonisairauksille. Suomalaisista aikuisista jo yli neljännes on huomattavan ylipainoisia.

Puolukka vähentää rasvan kertymistä

Positiiviset tutkimustulokset ovat osoittaneet puolukalla olevan runsasrasvaisen ruokavalion vaikutuksia lieventävä vaikutus, ja puolukoiden syöminen auttaa vähentämään sisäelinrasvaa. Puolukka vähentää myös merkittävästi veren kolesteroli-, glukoosi- ja insuliinitasojen nousua sekä matala-asteisen tulehduksen kehittymistä.

Ihmisillä vyötärölihavuuteen liittyvä sisäelinrasva on erityisen haitallista ja puolukka on loistava ase tämän vähentämiselle, koska se myös hillitsee uuden viskeraalisen rasvan kertymistä samalla.

Puolukan muut terveyshyödyt

Hapokas puolukka ehkäisee bakteerien kiinnittymistä suun limakalvoille ja auttaa siten torjumaan suun tulehduksia, jotka voivat vaikuttaa haitallisesti sydän- ja verisuoniterveyteen. Happamuuden vuoksi puolukka on jäänyt makeampien tovereidensa varjoon, mutta aivan suotta.

Puolukka on hyvä ystävä hyville bakteereille, mutta se estää haitallisten bakteerien kasvua. Puolukalla voi olla samantapaisia virtsateiden terveyttä lisääviä ominaisuuksia kuin karpalolla. Puolukkaa onkin käytetty ajan saatossa kuumetautien ja virtsatietulehdusten hoitoon.

Rasvan vihollisen, polyfenolin lisäksi hapan puolukka sisältää runsaasti myös E-vitamiinia, mangaania ja kuitua. Puolukassa, kuten myös mustikassa, aroniassa ja tyrnissä on huomattavia määriä tärkeitä rasvahappoja, kuten linolihappoa ja alfalinoleenihappoa. Kaiken lisäksi puolukka on erittäin vähäkalorinen ja sopii näin loistavasti painonpudottajalle.

Kuinka paljon puolukkaa on sopiva määrä?

Vielä ei ole varmaa tietoa siitä, kuinka paljon puolukkaa tulisi tai saisi syödä suurimman mahdollisen hyödyn saamiseksi. Tällä hetkellä marjoja suositellaan syötävän noin 100 grammaa päivässä, eli noin 2 desilitran edestä. Puolukkaa voi kuitenkin syödä aivan huoleti suosituksia paljon enemmänkin, sillä haittavaikutuksia reippaasta puolukan syönnistä ei olla havaittu.

Puolukat kelpaavat niin tuoreena kuin pakasteenakin. Kaikin puolin puolukka on oiva lisä terveelliseen ruokavalioon.

Kuinka sovittaa puolukka ruokavalioon?

Koska puolukka on niin hapan, se ei maistu kaikille sellaisenaan. Jos et tykkää syödä puolukoita paljaaltaan, voit kokeilla lisätä puolukkaa smoothieen muiden hedelmien ja marjojen kanssa.

Puolukka-smoothie:

Sekoita 1 banaani, 1 dl puolukoita, 1 rkl pellavansiemeniä ja 1,5 dl maustamatonta jogurttia tasaiseksi smoothieksi mikserillä tai smoothiekoneella. Jos haluat, voit lisätä smoothieen 1/2 tl kurkumaa tai hieman kanelia mausteeksi.

Oikeastaan smoothieeseen voi lisätä mitä tahansa hedelmiä ja marjoja maun mukaan. Jogurtinkin voi korvata vaikka appelsiinituoremehulla. Vain taivas on rajana!

Puolukka sopii lähes kaiken makean ja suolaisen ruoan sekaan. Suosittu tapa nauttia puolukkaa on liharuokien lisukkeena tai puuroissa. Puolukka sopii vastapainoksi myös makeisiin leivonnaisiin ja jälkiruokiin. Sokerin tilalla voi myös käyttää makeutusainetta maun tasoittamiseksi.