Maca-jauheen 11 vaikuttavaa terveyshyötyä

Oiva Apteekki

|

|

5 min

Macasta on paljon hyötyä

Maca-jauhe on pullollaan uskomattomia terveysetuja. Niitä ovat muun muassa:

 1. Verenkierron tehostaminen
 2. Miesten hedelmällisyyden parantaminen
 3. Stressin vaikutusten lievittäminen
 4. Vastustuskyvyn parantaminen
 5. Libidon boostaaminen
 6. Muistin edistäminen
 7. Verenpaineen alentaminen
 8. Eturauhasen liikakasvun hoitaminen
 9. Luuston terveyden edistäminen
 10. Vaihdevuosioireiden lievittäminen
 11. Urheilusuorituksen parantaminen

Seuraavaksi tutustutaan maca-juuresta valmistettuun jauheeseen ja sen jälkeen käymme yksityiskohtaisesti läpi mainitut terveysvaikutukset.

Mikä maca-juuri on?

Maca-juuren, eli andienkrassin, lääkinnällisiä ominaisuuksia on arvostettu jo tuhansien vuosien ajan. Se on saanut viime aikoina kuitenkin huomiota yhtenä uusimmista luonnollisista “superfood” -ilmiöistä. Tutkijat löytävät tästä juurikasvista jatkuvasti uusia terveysvaikutuksia.

Maca-jauheen suosio on räjähänyt käsiin viimeisen 2 vuosikymmenen aikana, kiitos sen huomattavien terveysvaikutustensa ja erityisesti sen potentiaalin seksuaalisten halujen ja miesten hedelmällisyyden lisääjänä.


Maca tunnetaan Perun gingsenginä ja on itse asiassa ristikukkainen vihannes kuuluen samaan perheeseen kukkakaalin, parsakaalin ja muiden kaalien kanssa. Ristikukkaiset vihannekset ovat tunnettuja terveyseduistaan, eikä maca ole poikkeus.


Tästä syystä ei varmaankaan tule yllätyksenä, että useimmat ihmiset hyötyvät maca-juuren käyttämisestä joko lisäravinteena tai syöden itse käsittelemätöntä juurta.

Mitkä ovat macan terveysvaikutukset?

Olitpa urheilija, aikuinen, lapsi, nainen tai mies, on hyvin todennäköistä, että macasta löytyy jotain, joka edesauttaa sinun terveyttäsi tai suorituskykyäsi.

Seuraavassa listaamme maca-jauheen käytön 11 parasta terveysvaikutusta:

1. Maca-juuri parantaa verenkiertoa

Parantunut verenkierto on asia, josta jokainen voi hyötyä, olitpa sitten mies tai nainen.


Verenkierto vaikuttaa moneen asiaan terveydessä ja pitää sisäelimet toimivina. Erityisesti miehet pitävät macan verenkiertoa parantavasta vaikutuksesta, sillä se parantaa verenkiertoa myös sukuelinten alueella – minkä seurausta ovat voimakkaammat erektiot.


Juuri tästä syystä monet miesten seksuaaliterveyttä parantavat lisäravinteet sisältävätkin macaa. Lisäksi maca aiheuttaa huomattavasti pienemmän riskin kuin reseptilääkkeet, mikä tekee siitä täydellisen tuotteen heille, jotka haluavat parantaa erektioitaan, mutta eivät halua kokea sivuvaikutuksia.

2. Tehostaa miesten hedelmällisyyttä

Mitä miesten hedelmällisyyteen tulee, täytyy monen asian olla juuri oikein, jotta hedelmöitys tapahtuisi.


Maca voi boostata siittiölukua ja siittiöiden liikkuvuutta. Tämä tarkoittaa sitä, että millilitrassa spermaa on suurempi määrä siittiöitä ja ne ovat paljon tehokkaampia “uimareita”.


Joissain tapauksissa miehellä voi olla suuri siittiöluku, mutta jos siittiöt ovat laiskoja uimareita, eivät ne koskaan saavuta munasolua ja hedelmöitä sitä. Ajattele siis macaa uimakykyä parantavana boostaajana.

3. Maca-jauhe voi lievittää stressin aiheuttamia vaikutuksia

Maca, kuten muutkin ginseng-tyypit, tunnetaan adaptogeenisenä yrttinä.


Mikä on adaptogeeni?


Yksinkertaisesti sanottuna se on aine, joka tekee kehosta stressiin sopeutuvamman.


Oletko nukkunut liian vähän?


Adaptogeeniä käyttämällä kehosi sopeutuu paremmin väsymykseen. Samaan tapaan se voi myös lievittää stressin negatiivisia vaikutuksia parantaen hapen kulutusta aikoina, jolloin olet väsynyt.


Adaptogeenien nauttiminen on loistava tapa auttaa kehoasi selviämään ahdistavista tai stressaavista aikakausista.

4. Tehostaa vastustuskyvyn toimintaa

Adaptogeenisen vaikutuksen lisäksi maca kykenee tehostamaan vastustuskyvyn toimintaa.


Se ei tee sitä sattumanvaraisesti, vaan lisäämällä luonnollisten vasta-aineiden, kuten T-solujen, tuotantoa. Nämä solut auttavat tuhoamaan ulkoa päin tulevia tunkeutujia, jotka voivat aiheuttaa infektioita sekä soluja, jotka voivat mahdollisesti muuttua syöpäsoluiksi.


Maca sisältää myös paljon ravintoaineita, jotka ovat hyödyksi vastustuskyvylle.

5. Maca-juuri boostaa libidoa

Maca-juuri edistää verenkiertoa, joka tutkimusten mukaan voi parantaa seksuaalista toimintakykyä, mutta sen lisäksi se voi lisätä myös libidoa eli seksihaluja.


Alhaiset seksihalut voivat olla psykologinen asia ja muun muassa alhaisen erektiokyvyn seurausta, mutta ne voivat johtua myös esimerkiksi alhaisista testosteronitasoista.


Mitä libidoon tulee, on testosteronin määrä tässä avainasemassa.


Säännöllinen maca-juuren käyttäminen voi edistää libidoa niin naisilla kuin miehilläkin, vaikka miehet käyttävätkin macaa enemmän tämän syyn tiimoilta.

6. Maca edistää muistin toimintaa

Joissain kulttuureissa elävät ihmiset nauttivat perinteisiä yrttejä parantaakseen terveyttään ja joskus pidempää elämää tavoitellessaan. Macaa tarjotaan kouluikäisille lapsille, sillä sen uskotaan parantavan muistia ja asioiden mielessä säilymistä.


Vaikka virallisia tutkimuksia sen eduista muistin tukena ei ollakaan vielä tehty, vaikuttaa se tähän mennessä kuitenkin hyvin lupaavalta. Toista suosittua adaptogeeniä, lääkekasvi neidonhiuspuuta käytetään sen muistia parantavien ominaisuuksiensa vuoksi ja vaikuttaa siltä, että maca olisi toinen hyvä vaihtoehto.

7. Alentaa verenpainetta

Korkea verenpaine voi olla seurausta monista eri tekijöistä, kuten huonosta ruokavaliosta tai suurista stressitasoista.


Onneksi maca voi alentaa kohonnutta verenpainetta kuitenkin monella eri tapaa ja tutkimuksissa on havaittu lupaavia tuloksia. Maca parantaa esimerkiksi verenkiertoa auttaen verisuonia rentoutumaan ja laajenemaan. Se sisältää myös kaliumia, mineraalia, joka auttaa pitämään verenpaineen normaalina.


Ja koska maca on itsessään adaptogeeni, voi se auttaa vähentämään sitä vaikutusta, joka stressillä on kehoon, sillä kortisolihormonin tiedetään aiheuttavan nesteen ja natriumin kertymistä kudoksiin.

8. Voi auttaa hoitamaan eturauhasen liikakasvuun

Eturauhasen liikakasvu on monien ikääntyvien miesten riesa ja hyvin epämiellyttävä sellainen.


Sen aiheuttavat lukuisat eri tekijät, mutta usein sen aiheuttajana ovat lisääntyneet estrogeeni- ja dihydrotestosteroni (DHT). Useimmat lääkehoidot keskittyvät vähentämään DHT:n vaikutuksia tässä rauhasessa, mutta ne aiheuttavat kuitenkin merkittäviä sivuvaikutuksia.


Itse asiassa, monet näistä sivuvaikutuksista saavat aikaan sen, että monet miehet eivät uskalla käyttää lainkaan reseptilääkkeitä.


Maca-juuren ja erityisesti punaisen macan on huomattu kykenevän pienentämään eturauhasen kokoa ja lievittämään ärsyttäviä oireita, kuten virtsaamistarpeen tihentymistä.


Maca ei välttämättä riitä hoitamaan jo pitkälle ehtinyttä eturauhasen liikakasvua, mutta sitä kannattaa kokeilla ehkäisevänä hoitomuotona, jos lähestyt keski-ikää.

9. Edistää luiden terveyttä

Luut ovat kehomme aliarvostetuimpia kudoksia, sillä monet ihmiset pitävät sitä niin sanotusti kuolleena kudoksena, joka ei tarvitse huoltoa pysyäkseen hyvänä.


Näin ei kuitenkaan ole, sillä luut ovat elävää kudosta. Ne koostuvat vankasta mineraalikertymästä, mutta vaativat silti ravintoa pysyäkseen vahvana ja terveenä.


Maca sisältää monia niistä kivennäis- ja hivenaineista, jotka ovat välttämättömiä tarpeelliselle mineraalien tiheydelle. Niitä ovat muun muassa kalsium, magnesium, sinkki ja kupari.


Näiden mineraalien säännöllinen nauttiminen ehkäisee myös osteoporoosin kehittymistä myöhemmällä iällä.

10. Lieventää vaihdevuosiin liittyviä oireita

Vaihdevuodet ovat epämiellyttävää aikaa suurimmalle osalle naisista pitäen sisällään kuumia aaltoja, mielialanvaihteluita, seksuaalisen halukkuuden vähenemistä ja paljon muuta.


Kun vaihdevuosi-ikäiset naiset kuitenkin nauttivat maca-juurta, lievittyivät heidän oireensa. Myös menopaussiin liittyvät masennuksen ja ahdistuksen tunteet helpottuvat.


Ei myöskään kannata unohtaa libidoa, joka tapaa laskea huomattavasti vaihdevuosien jälkeen!

11. Voidaan käyttää parantamaan urheilusuorituksia

Monet kehonrakentajat käyttävät macaa, sillä sen uskotaan parantavan lihasten rakennusprosessia ja sen tiedetään myös boostaavan energiatasoja ja parantavan juoksijoiden ja muiden kestävyysurheilijoiden kestävyyttä.

Maca ei kuitenkaan ainoastaan paranna kestävyyttä, vaan sen on havaittu parantavan suoritusta myös muutoin. Eräässä tutkimuksessa pyöräilijöiden nopeus parantui tietyillä matkoilla mitattaessa.

Maca-jauheen hankkiminen ja käyttö


Maca jauhe superfood smoothieMacan suosion kasvun myötä sitä on yleisesti saatavilla terveyskaupoissa, apteekeissa ja verkkokaupoissa. Saatavilla on maca-kapseleita, -nestettä, -jauhetta tai -uutetta.


Sen uskotaan olevan yhtä tehokasta kaikissa eri muodoissa. Varmista kuitenkin, että saat 100% aitoa maca-juurijauhetta hankkimalla raaka-orgaanista macaa.

Maca-juuren käyttäminen

Macan maku on tyypillisesti mullansekainen, hieman pähkinäinen ja aavistuksen kinuskinen. Se toimii hyvin esimerkiksi viljavalmisteisiin tai puuroon sekoitettuna. Maussa voi olla eroja macan tyypistä riippuen. Musta maca on hieman kitkerämmän makuinen, kun taas kermanvärinen juuri antaa makeamman maun. Maca-jauhetta voi lisätä esimerkiksi smootheihin, muihin juomiin ja ruoka-aineiden sekaan.


Pidä mielessäsi, että useimmat ihmiset eivät mielellään lämmitä maca-jauhetta korkeissa lämpötiloissa, sillä kuumennus voi vähentää ravinnepitoisuutta.


Andien vuoristossa, missä macaa viljellään, paikalliset saattavat käyttää miltei puoli kiloa macaa päivittäin. Tavallinen maca-jauheen annostus on kuitenkin 1 – 20 grammaa päivässä.


Vaikka ei olekaan olemassa virallista maca-jauheen annostussuositusta, kannattaa sen käyttö aloittaa suurin piirtein ruokalusikallisesta (jauhetta) päivittäin ja lisätä annostusta vähitellen kahteen tai kolmeen ruokalusikalliseen. Koska maca tunnetaan energiaa ja kestävyyttä parantavista ominaisuuksistaan, monet käyttävät sitä ennen treeniä lisäenergian saamiseksi.