Kohottaako kahvi verenpainettasi?

Oiva Apteekki

|

|

2 min

Kahvi on yksi maailman rakastetuimmista juomista ja Suomi on tunnetusti kahvinjuojien maa. Maailmanlaajuisesti kahvia kulutetaan vuosittain 8,6 miljardia kiloa.


Jos olet kahvinjuoja, niin tunnet varmaankin hyvin kahvin tuoman piristävän vaikutuksen, joka saapuu pian ensimmäisten siemausten jälkeen. Jopa kahvin tuoksu yksistään voi piristää.


On kuitenkin käyty keskusteluja siitä, onko säännöllinen kahvin kulutus oikeasti hyväksi terveydelle – erityisesti verenpaineen kohoamisen ja sydämen terveyden kannalta. Tässä artikkelissa tutustumme siihen, onko kahvilla vaikutusta verenpaineeseemme ja pitäisikö sinunkin vähentää kahvin kulutustasi.

Kahvi saattaa kohottaa verenpainettasi väliaikaisesti

kahvin terveyshyödyt

Tutkimukset osoittavat, että kahvin fysiologiset vaikutukset voivat ulottua pientä piristyksen tunnetta laajemmalle. On nimittäin havaittu, että kahvin juominen voi kohottaa verenpainetta lyhyeksi ajaksi heti nauttimisen jälkeen.


34 tutkimuksen yhteenveto osoitti, että 200–300 mg kahvista saatavaa kofeiinia – eli suurin piirtein se määrä, jonka saa 1,5-2 kupillisesta – johtaa noin 8 mmHg:n ja 6 mmHg:n kohoamiseen systolisessa ja diastolisessa verenpaineessa. Vaikutus havaittiin jopa 3 tuntia kahvin nauttimisen jälkeen, ja tulokset olivat samantapaisia ihmisillä, joilla oli normaali verenpaine sekä heillä, joilla se oli jo valmiiksi kohonnut. Mielenkiintoista kyllä, säännöllistä kahvinjuontia ei liitetä samaan vaikutukseen verenpaineessa.


Se saattaa johtua kofeiini-intoleranssista, joka kehittyy, kun sitä juodaan usein. Tutkimusten perusteella kahvi saattaa siis kohottaa verenpainettasi hieman – erityisesti, jos juot sitä epäsäännöllisesti.

Mahdolliset pitkän aikavälin vaikutukset

Kahvi on suosittu juoma, joka on herättänyt paljon kiinnostusta terveysvaikutustensa vuoksi. Vaikka kahvin juominen saattaa väliaikaisesti kohottaa verenpainettasi heti nauttimisen jälkeen, pitkän aikavälin vaikutukset eivät näytä olevan yhtä merkittäviä.


Tuoreet tutkimukset osoittavat, että kahvin päivittäinen nauttiminen ei todennäköisesti vaikuta merkittävästi verenpaineen arvoihin niillä, joilla on korkea verenpaine, eikä se näyttäisi lisäävän sydän- ja verisuonisairauksien riskiä. Kahvin positiivisia terveysvaikutuksia ei voi ohittaa. 


Se sisältää useita bioaktiivisia yhdisteitä, jotka tunnetaan voimakkaina antioksidantteina ja jotka saattavat auttaa vähentämään kehon oksidatiivista stressiä. Jotkut tutkijat ovat sitä mieltä, että kahvin tarjoamat terveysedut saattavat ylittää mahdolliset kielteiset vaikutukset, joita se voi aiheuttaa säännöllisesti nautittaessa. Vaikka alustavat tulokset ovat lupaavia, tarvitsemme lisää tutkimuksia ymmärtääksemme paremmin kahvin pitkäaikaiset vaikutukset ihmisen terveyteen. Tällä hetkellä kahvin juominen näyttää kuitenkin olevan turvallista ja jopa hyödyllistä.

Pitäisikö minun välttää kahvin juomista, jos minulla on korkea verenpaine?

Kahvin juominen on yksi yleisimmistä tavoista nauttia kofeiinia, mutta sen vaikutukset terveyteemme ovat monimutkaisia. Kohtuullinen kahvin nauttiminen ei todennäköisesti aiheuta suurta vaikutusta useimpien ihmisten verenpaineeseen tai sydänsairauksien riskiin, edes niille, jotka ovat saaneet korkean verenpaineen diagnoosin.


Todellisuudessa kahvi saattaa jopa olla terveydelle hyödyksi. Se sisältää bioaktiivisia yhdisteitä, jotka voivat tarjota monia terveysvaikutuksia, kuten oksidatiivisen stressin ja tulehduksen vähenemistä. Samaan tapaan jotkin lääkeskasvit, kuten kurkumiini, tarjoavat samankaltaisia hyötyjä. Toisaalta, jos et ole tottunut juomaan kahvia tai sinulla on korkea verenpaine, on hyvä olla varovainen.


Vaikka kahvi saattaa tarjota joitain terveyshyötyjä, se voi myös kohottaa verenpainetta lyhytaikaisesti, erityisesti niille, jotka eivät juo sitä säännöllisesti. On myös tärkeää muistaa, että liika minkä tahansa ruoka-aineen tai juoman nauttiminen voi olla haitallista. Tasapainoinen ruokavalio ja elämäntapa ovat avainasemassa.


Ruokavalio, joka sisältää paljon hedelmiä, vihanneksia, vähärasvaista proteiinia ja kokojyviä yhdistettynä säännölliseen liikuntaan, on optimaalinen terveen verenpaineen ja sydämen terveyden ylläpitämiseksi. Lisäksi omega-rasvahappojen saanti on tärkeää. Keskittymällä näihin terveellisiin elämäntapoihin voit käyttää energiasi paremmin kuin huolestumalla liikaa kahvin juomisesta.

Yhteenvetona

Kahvi, yksi maailman suosituimmista juomista, on aiheuttanut keskustelua sen mahdollisista terveysvaikutuksista. Vaikka jotkut tutkimukset viittaavat siihen, että kahvin nauttiminen voisi aiheuttaa lyhytaikaisia nousuja verenpaineessa, pitkäaikaiset yhteydet korkean verenpaineen ja sydänsairauksien riskin kanssa eivät ole yhtä selkeät.


Säännölliset kahvinjuojat eivät näytä olevan suuremmassa vaarassa sydänsairauksien suhteen. Itse asiassa kahvin korkea antioksidanttipitoisuus saattaa jopa olla hyödyllinen sydämen terveydelle. Vaikka kahvin vaikutuksista tarvitaan vielä lisätutkimuksia, näyttää siltä, että kohtuullinen kahvin juominen on suurimmalle osalle meistä turvallista.