Inkivääri on monipuolinen lääkekasvi

Oiva Apteekki

|

|

2 min

Inkivääri on tunnettu mausteena ja perinteisenä lääkkeenä jo vuosisatoja. Sen laaja valikoima terveysvaikutuksia ulottuu vatsavaivojen lievittämisestä verenkierron parantamiseen. Kuitenkin, kuten kaikissa luontaisissa hoidoissa, on tärkeää ymmärtää sekä inkiväärin hyödyt että mahdolliset haitat.

Inkiväärin terveysvaikutukset ja käyttö

Inkivääri on monipuolinen mauste ja lääkekasvi, jota on käytetty vuosituhansia niin ruoanlaitossa kuin perinteisessä lääkinnässäkin. Tässä on katsaus inkiväärin eri käyttötarkoituksiin:


1. Ruoanlaitossa

 • Mausteena: Inkivääri on suosittu ainesosa monissa aasialaisissa, afrikkalaisissa ja karibialaisissa ruoissa. Se lisätään usein keittoihin, kastikkeisiin, marinadeihin ja curryihin tuomaan syvyyttä ja maustetta.
 • Jälkiruoissa: Jauhettu inkivääri on yleinen ainesosa monissa leivonnaisissa, kuten piparkakuissa ja inkiväärileivässä.
 • Juomissa: Inkivääritee, inkivääriolut ja inkiväärijuoma ovat suosittuja juomia eri puolilla maailmaa.

2. Perinteisessä lääkinnässä

 • Pahoinvointiin: Inkivääriä on perinteisesti käytetty lievittämään pahoinvointia, matkapahoinvointia ja aamupahoinvointia raskauden aikana.
 • Ruoansulatusvaivoihin: Inkiväärin uskotaan auttavan edistämään ruoansulatusta ja lievittämään kaasua sekä turvotusta.
 • Tulehduksen vähentäminen: Inkiväärillä on anti-inflammatorisia ominaisuuksia, ja sitä on käytetty nivel- ja lihaskipuihin.
 • Yskän ja flunssan oireisiin: Monissa kulttuureissa inkivääriä käytetään lämmittävänä yrttinä vilustumisen ja flunssan oireiden lievittämiseksi.

Inkivääri on saatavilla myös ravintolisänä kapseleina. Tämä on suosittu tapa nauttia inkiväärin terveyshyödyistä niille, jotka eivät välttämättä pidä sen mausta.

Inkivääri ja maksa-arvot

Maksa on elintärkeä elin, joka suorittaa monia toimintoja, kuten myrkkyjen poistamisen, ravinteiden varastoimisen ja veren puhdistamisen. Terveellisen ruokavalion ja elämäntapojen lisäksi jotkut lääkekasvit, kuten inkivääri, voivat auttaa tukemaan maksan toimintaa ja terveyttä.

 1. Antioksidanttiset ominaisuudet: Yksi maksan tärkeimmistä tehtävistä on neutraloida ja poistaa toksiineja kehosta. Inkiväärissä on antioksidantteja, kuten gingeroli, jotka voivat suojata maksasoluja oksidatiiviselta stressiltä ja vaurioilta.
 2. Tulehduksen vähentäminen: Krooninen tulehdus voi johtaa maksasairauksiin, kuten rasvamaksaan tai kirroosiin. Inkiväärin anti-inflammatoriset ominaisuudet voivat auttaa vähentämään maksatulehdusta.
 3. Rasvamaksan ehkäisy: Joissakin tutkimuksissa on havaittu, että inkivääri voi vähentää rasvan kertymistä maksassa, mikä voi auttaa ennaltaehkäisemään tai hoitamaan alkoholittoman rasvamaksasairauden (NAFLD) oireita.

Inkiväärillä voi olla positiivinen vaikutus maksa-arvoihin. Tutkimukset ovat osoittaneet, että inkiväärin antioksidanttiset ominaisuudet voivat suojata maksaa vaurioilta ja parantaa sen toimintaa.


Kuitenkin, on suositeltavaa neuvotella lääkärin kanssa ennen inkiväärilisien käyttämistä, erityisesti jos käytössä on maksaa koskevia lääkkeitä.

Inkiväärin annostus

Vaikka inkivääri on yleisesti turvallista, liiallinen käyttö voi aiheuttaa sivuvaikutuksia, kuten mahakipua ja närästystä, jotka ovat erityisesti tuoreen inkiväärin haitat. Päiväannokseksi suositellaan yleensä noin 3-4 grammaa tuoretta inkivääriä.


Inkiväärin on osoitettu vähentävän aamupahoinvointia raskauden aikana. Kuitenkin, raskaana olevien naisten tulisi käyttää sitä varoen ja keskustella lääkärin kanssa ennen käytön aloittamista, koska suurina annoksina se saattaa aiheuttaa komplikaatioita.


Lisäksi, inkivääri voi vaikuttaa veren hyytymiseen ja sitä tulisi välttää yhdessä verenohennuslääkkeiden kanssa. Myös kilpirauhasen vajaatoimintaa sairastavien tulisi olla varovaisia inkiväärin kanssa, koska sen on ehdotettu vaikuttavan kilpirauhashormonien tasapainoon.

Kurkuma ja inkivääri

Kurkuma ja inkivääri ovat molemmat rhizomatoosisia kasveja, ja kun nämä kaksi yrttiä yhdistetään, niiden terveysvaikutukset voivat olla synergistisiä. Tämä tarkoittaa, että yhdessä ne voivat tarjota enemmän hyötyjä kuin erikseen.

Kurkuman ja inkiväärin yhteiset terveyshyödyt

Tulehduksen vähentäminen: Sekä kurkumalla että inkiväärillä on voimakkaita anti-inflammatorisia ominaisuuksia. Kurkuman aktiivinen ainesosa, kurkumiini, on osoittautunut tehokkaaksi tulehduksen lievittäjäksi, samoin kuin inkiväärin gingeroli. Yhdessä ne voivat auttaa torjumaan kroonista tulehdusta ja siihen liittyviä sairauksia.


Kivun lievitys: Kurkuma ja inkivääri voivat auttaa lievittämään kipua, erityisesti nivelkipuja ja lihaskipuja.


Ruoansulatus: Sekä kurkuma että inkivääri edistävät ruoansulatusta ja voivat helpottaa vatsavaivoja, kuten turvotusta, kaasua ja pahoinvointia.


Antioksidanttiset ominaisuudet: Kurkumiini ja gingeroli ovat tehokkaita antioksidantteja, jotka voivat suojata soluja oksidatiiviselta stressiltä ja ehkäistä kroonisia sairauksia.

Inkivaari sitruuna juoma resepti Oiva Apteekki

Sitruuna-inkiväärijuoma

Sitruuna-inkiväärijuoma on suosittu kotihoito moniin vaivoihin, tai vain aamun aloitukseen. Sillä voit edistää ruoansulatusta tai lievittää flunssan oireita. Kuumennettuna juoma myös lämmittää. Sitruuna-inkiväärijuomasta voi myös olla apua matka- ja raskauspahoinvointiin.

Helppo sitruuna-inkivääri-juoman resepti

Ainekset:

2 cm pätkä tuoretta inkivääriä

1 sitruuna

1 litra vettä

Halutessa: hunajaa maun mukaan


Valmistus:

 1. Kuori ja pilko inkivääri pieniksi paloiksi.
 2. Purista sitruunan mehu ja kaada se kannuun.
 3. Lisää inkivääripalat ja vesi.
 4. Anna juoman maustua jääkaapissa vähintään 30 minuuttia.
 5. Siivilöi inkivääripalat pois ennen tarjoilua.
 6. Lisää halutessasi hunajaa maun mukaan.