Raudan merkitys terveydelle: Ferritiinin ymmärtäminen ja raudan lähteet

Oiva Apteekki

|

|

3 min

Rauta, tuo pieni mutta merkittävä mineraali, on avainasemassa monissa kehomme toiminnoissa. Sen rooli hapen kuljettajana tekee siitä välttämättömän osan terveellistä ja energistä elämää. Mutta kuinka paljon tiedämme todella raudasta ja sen varastointimuodosta, ferritiinistä?


Tässä artikkelissa sukellamme raudan syvempiin kerroksiin, tutkien ferritiiniarvojen merkitystä, miten ne vaikuttavat terveyteemme ja mistä voimme saada optimaalisen määrän rautaa. Olipa rauta-asiat sinulle uutta tai vanhaa tietoa, tämä opas tarjoaa kattavan näkökulman raudan merkitykseen terveydellemme. 

Mikä on ferritiini ja miksi se on tärkeä?

Ferritiini on elimistömme proteiini, joka toimii pääasiallisena raudan varastomolekyylinä. Se ei ainoastaan varastoi rautaa, vaan myös kuljettaa sitä ja osallistuu aktiivisesti raudan aineenvaihduntaan. Ferritiiniarvojen mittaaminen on tehokas tapa arvioida kehon rautavarastoja, ja sen avulla voidaan havaita raudan puute tai ylikuormitus.


Ferritiinin roolin ymmärtäminen on avainasemassa, kun arvioidaan yksilön raudan saantia ja terveydentilaa. Riittämätön tai liiallinen rauta voi johtaa moniin terveysongelmiin, ja ferritiiniarvot antavat meille työkalun tämän seurantaan.

Mitä ferritiiniarvot kertovat kehomme rautatilanteesta?

Ferritiiniarvot antavat tarkan kuvan siitä, kuinka paljon rautaa elimistössämme on varastoitu. Kun nämä arvot ovat alhaiset, viittaa se usein siihen, että raudan saanti on ollut pitkään riittämätöntä tai että keho on menettänyt suuria määriä rautaa. Vastaavasti, kun ferritiiniarvot ovat korkealla, se saattaa tarkoittaa liiallista raudan saantia tai muita terveysongelmia.


On tärkeää seurata ferritiiniarvoja säännöllisesti, erityisesti jos on huolissaan raudan saannistaan tai jos on oireita, jotka viittaavat raudan puutteeseen tai ylikuormitukseen

Kuinka ferritiiniarvot määritellään laboratoriotesteissä?

Laboratoriossa ferritiinin mittaus tehdään yleensä verikokeella. Tämä on yksinkertainen ja suhteellisen nopea tapa saada käsitys kehon rautavarastoista. Eri laboratorioilla voi olla hieman erilaiset viitearvot, mutta yleisesti ottaen naisilla normaalit arvot liikkuvat 15-150 ng/mL (nanogrammaa millilitraa kohti), ja miehillä 30-300 ng/mL välillä.


Vaikka ferritiinin mittaaminen on yksinkertainen testi, se voi antaa arvokasta tietoa terveydestämme ja auttaa ohjaamaan mahdollista raudan saannin säätelyä. 

Mistä saamme rautaa ruokavaliostamme?

Rauta on välttämätön hivenaine, jota tarvitsemme moniin kehomme toimintoihin, kuten hapen kuljetukseen veressä. Raudan saanti on erityisen tärkeää, sillä elimistö ei tuota sitä itse. Ruokavaliosta rautaa saadaan kahdessa muodossa: hemirauta (eläinperäisistä lähteistä) ja non-hemirauta (kasviperäisistä lähteistä).


Eläinperäiset lähteet (hemirauta):

 • Punainen liha (kuten naudanliha, lammas ja sianliha)
 • Siipikarja (kuten kana ja kalkkuna)
 • Kala (erityisesti rasvaiset kalat, kuten sardiinit ja makrilli)
 • Äyriäiset (kuten simpukat, ostereita ja musselit)
 • Maksa ja muut sisäelimet 

Kasviperäiset lähteet (non-hemirauta):

 • Palkokasvit (kuten linssit, kikherneet ja pavut)
 • Täysjyvätuotteet (kuten täysjyväleipä, ruskea riisi ja kvinoa)
 • Vihreät lehtivihannekset (kuten pinaatti, lehtikaali ja parsakaali)
 • Siemenet ja pähkinät (kuten kurpitsansiemenet, cashewpähkinät ja chia-siemenet)
 • Kuivatut hedelmät (kuten aprikoosit, rusinat ja luumut)
 • Tofu ja tempeh
 • Rikastetut viljatuotteet (kuten rikastettu maissihiutale ja leivät)
 • Melassi

Kasvissyöjien ja vegaanien on tärkeää kiinnittää huomiota raudan saantiin, koska non-hemirauta ei imeydy yhtä tehokkaasti kuin hemirauta. Palkokasvit, täysjyvätuotteet, pinaatti, pähkinät ja siemenet ovat hyviä kasviperäisiä raudan lähteitä.
 

C-vitamiinia sisältävien ruokien, kuten appelsiinien ja paprikoiden, yhdistäminen raudan lähteisiin voi parantaa raudan imeytymistä. 


Antioksidanttiset ominaisuudet: Kurkumiini ja gingeroli ovat tehokkaita antioksidantteja, jotka voivat suojata soluja oksidatiiviselta stressiltä ja ehkäistä kroonisia sairauksia.

Tunnista oireet: Miten alhainen ferritiini vaikuttaa?

Alhainen ferritiini voi aiheuttaa monenlaisia oireita, kuten:


- Väsymys ja alentunut suorituskyky

- Huimaus

- Päänsärky

- Kalpea iho

- Hengästymisen tunne pienestäkin rasituksesta

- Hiustenlähtö

- Hauraat kynnet

- Jalkakrampit

- Ahdistuneisuus ja keskittymisvaikeudet

- Masentuneisuus


Jos huomaat useita näistä oireista itselläsi, on hyvä idea keskustella lääkärin kanssa ja harkita ferritiinitason mittauttamista. 

Voiko ferritiinin puute vaikuttaa painoon?

Matala ferritiiniarvo ja sitä seuraava väsymys ja alentunut suorituskyky voivat vaikuttaa henkilön fyysiseen aktiivisuuteen. Tämä voi johtaa liikunnan vähentymiseen ja sitä kautta mahdollisesti painonnousuun.


Kehon rautatasapainon ymmärtäminen voi auttaa optimoimaan terveyttä ja fyysistä kuntoa. Raudan puutos voi heikentää suorituskykyä ja vaikuttaa motivaatioon liikuntaan, mikä voi olla yksi tekijä painonnousussa

Miksi korkea ferritiini on huolenaihe?

Vaikka matala ferritiiniarvo on yleinen huolenaihe, myös liian korkeat ferritiiniarvot voivat olla merkki terveysongelmista. Esimerkiksi hemokromatoosi on tila, jossa elimistöön kertyy liikaa rautaa, ja se voi näkyä korkeina ferritiiniarvoina. Myös tulehdustilat, tietyt maksasairaudet ja jotkin syövät voivat nostaa ferritiiniarvoja.


Korkeita ferritiiniarvoja ei tulisi sivuuttaa, sillä ne voivat olla merkki vakavammasta terveysongelmasta. Oikea-aikainen diagnosointi ja hoito voivat olla avain hyvään terveyteen. 

Onko korkealla ferritiiniarvolla yhteyttä syöpäriskiin?

Jotkin tutkimukset ovat viitanneet siihen, että korkea ferritiini saattaa liittyä suurempaan riskiin sairastua tiettyihin syöpiin. On kuitenkin tärkeää ymmärtää, että korkeat ferritiiniarvot itsessään eivät ole syövän aiheuttaja, mutta ne voivat olla oire jostakin muusta taustalla olevasta terveysongelmasta.


Kun otetaan huomioon syövän monimutkaisuus ja moninaisuus, on tärkeää lähestyä tällaista yhteyttä varoen ja ymmärtää, että monia muita tekijöitä on otettava huomioon. 

Mikä rautavalmiste on paras valinta?

Markkinoilla on useita eri rautavalmisteita, joten oikean valitseminen voi tuntua haastavalta. Suosituimpia ovat ferrosulfaatti, ferrofumaraatti ja ferroglukonaatti. Oikean valmisteiden valinta ja annostus riippuvat yksilöllisistä tarpeista, joten asiasta kannattaa aina keskustella terveydenhuollon ammattilaisen kanssa.


On myös tärkeää muistaa, että raudan saannissa laatu on yhtä tärkeää kuin määrä. Parhaan hyödyn saamiseksi rautavalmisteiden tulisi olla helposti imeytyviä ja hyvin siedettyjä.