10 Spirulinasta Saatavaa Terveyshyötyä

Oiva Apteekki

|

|

5 min

Spirulinan käytöllä on monia eri terveysvaikutuksia. Se on täynnä ravinteita, jotka ovat hyödyllisiä elimistöllesi.


Alla on lueteltu 10 spirulinasta saatavaa terveyshyötyä

1. Spirulina on erittäin ravinnepitoinen

Spirulina on organismi, jota kasvaa sekä makeassa että suolaisessa vedessä. Se on syanobakteeri, josta usein käytetään nimitystä sinilevä. Syanobakteeri saa aikaan energiaa auringonvalosta fotosynteesin avulla, aivan kuin muutkin kasvit.

Jo atsteekit käyttivät spirulinaa, mutta se sai suosiota NASA:n ehdotettua sen kasvattamista astronauttien ruoaksi avaruudessa.

Suositeltu päivittäinen annos spirulinaa on 1 - 3 grammaa, mutta sitä voidaan käyttää aina 10 gramman päiväannoksiin saakka.


Spirulinan ravinnepitoisuus on melkoisen hämmästyttävä. Yksi teelusikallinen (7 grammaa) kuivattua spirulinajauhetta sisältää:


  • 4 grammaa proteiinia
  • 11% B1-vitamiinin (tiamiini) päivittäisestä suosituksesta
  • 15% B2-vitamiinin (riboflaviini) päivittäisestä suosituksesta
  • 4% B3-vitamiinin (niasiini) päivittäisestá suosituksesta
  • 21% kuparin päivittäisestä suosituksesta
  • 11% raudan päivittäisestä suosituksesta

Lisäksi siinä on kohtuullisia määriä magnesiumia, kaliumia ja mangaania sekä pieniä määriä miltei kaikkia muita tarvitsemiamme ravinteita

Siitä kuitenkin saadaan ainoastaan 20 kcal ja 1,7 grammaa hiilihydraattia. Spirulina saattaa hyvinkin olla kirjaimellisesti kaikkein ravintorikkain ruoka-aine maailmassa. Yhdessä teelusikallisessa spirulinaa on pieni määrä rasvaa (noin 1 gramma).

Tämä sisältää sekä omega 6 että omega 3 -rasvahappoja, suhteessa 1,5:1.
Spirulinan sisältämä proteiini on laadultaan erinomaista, kun sitä verrataan esimerkiksi kananmuniin.

Spirulina sisältää kaikkia tarvitsemiamme oleellisia amonihappoja.

Monesti kuullaan väitettävän, että spirulina sisältäisi myös B12-vitamiinia, mutta tämä ei pidä paikkaansa.

Siinä on B12-vitamiinia vastaavaa ravinnetta, jota ihmiset eivät kykene hyödyntämään.

Johtopäätös

Spirulina on sinivihreä levä, joka voi kasvaa sekä makeassa että suolaisessa vedessä. Useiden tutkimusten mukaan spirulina sisältää erittäin korkean määrän proteiineja, vitamiineja ja mineraaleja, tehden siitä yhden maailman ravintorikkaimmista ruoka-aineista.

2. Spirulinalla on vahvoja antioksidanttisia ja anti-inflammatorisia ominaisuuksia

Hapettuminen voi aiheuttaa vaurioita DNA- ja solutasolla.

Nämä vauriot altistavat kroonisille tulehduksille, jotka voivat johtaa syövän ja muiden sairauksien kehittymiseen.

Spirulina on erinomainen antioksidantti, joka suojaa hapettumisen aiheuttamilta vaurioilta. Sen tärkein vaikuttava ainesosa on nimeltään fykosyaniini. Tämä antioksidantti antaa spirulinalle myös sen sinivihreän värin.

Fykosyaniini suojaa vapailta radikaaleilta sekä estää tulehdussignaalimolekyylien muodostumisen tehokkaiden antioksidanttisten ja anti-inflammatoristen vaikutustensa ansiosta.

Johtopäätös

Fykosyaniini, joka on spirulinan keskeinen vaikuttava ainesosa, omaa voimakkaita antioksidanttisia ja tulehdusta ehkäiseviä ominaisuuksia, jotka voivat edistää terveyttä.

3. Spirulina voi laskea LDL-kolesterolin ja triglyseridientasoa

Sydän sairaudet ovat yleisin kuoleman aiheuttaja.

Useilla mitattavissa olevilla tekijöillä, joita kutsutaan riskitekijöiksi, on yhteys sydänsairauksien riskin kasvuun.

Spirulinalla on havaittu olevan hyödyllisiä vaikutuksia moniin näihin teikijöihin. Sen on esimerkiksi todettu laskevan kokonaiskolesterolia, LDL-kolesterolia ja triglyseriinitasoa ja samanaikaisesti kohottavan HDL- kolesterolia (ns. “hyvää” kolesterolia).

Eräässä tutkimuksessa 25 ihmiselle, joilla oli tyypin 2 diabetes, annettiin 2 grammaa spirulinaa päivässä.

Edellämainituissa kolesterolitasoissa tapahtui huomattavaa parannusta.

Toisessa tutkimuksessa havaittiin, että 1 gramma spirulinaa päivässä laski triglyserinitasoa 16,3 prosentin ja LDL-kolesterolia 10,1 prosentin verran.

Useissa muissakin tutkimuksessa on havainnoitu spirulinalla olevan näitä myönteisiä vaikutuksia, kuitenkin suuremmilla annostuksilla (4,5 – 8 grammaa päivässä).

Johtopäätös

Tutkimukset viittaavat siihen, että spirulina voi alentaa triglyseridi- ja LDL-kolesterolin arvoja ja samalla mahdollisesti nostaa HDL-kolesterolin ("hyvän" kolesterolin) tasoa.

4. Spirulina suojaa LDL-kolesterolin hapettumiselta

Rasvaa sisältävät rakenteet elimistössämme ovat alttiita hapettumisvaurioille.

Tämä ilmiö tunnetaan nimellä lipidiperoksidaatio, ja sen tiedetään olevan avaintekijä monien vakavien sairauksien synnyssä. Yksi askelma sydänsairauksia kohden vievällä polulla on veren LDL-lipoproteiinien hapettuminen.

On mielenkiintoista, että spirulinan antioksidanttiset ominaisuudet näyttävät olevan erityisen tehokkaita lipidiperoksidaation vähenemisen kannalta.

Tämä on osoitettu lukuisten sekä ihmisille että eläimille suoritettujen tutkimusten avulla.

Eräässä tutkimuksessa, johon osallistui 37 tyypin 2 diabetesta sairastavaa henkilöä, 8 gramman päivittäisen spirulina-annoksen havaittiin merkittävästi vähentävän hapettumisen merkkejä.

Lisäksi antioksidanttisten entsyymien määrä veressä lisääntyi.

Johtopäätös

Rasvapitoiset rakenteet elimistössämme, kuten solukalvot, voivat vahingoittua hapettumisen seurauksena. Tämä hapettuminen voi johtaa soluvaurioihin ja edistää useiden sairauksien, kuten sydän- ja verisuonitautien, kehittymistä. 


Spirulina on rikas antioksidanttien lähde, jotka auttavat torjumaan näitä hapettumisprosesseja ja voivat näin suojata elimistöämme soluvaurioilta ja niiden mahdollisilta terveyshaitoilta.

5. Spirulinalla näyttää olevan syövän , ennen kaikkea suusyövän, vastaisia ominaisuuksia

Jotkut todisteet viittaavat siihen, että spirulinalla olisi syövän vastaisia ominaisuuksia.

Joissakin eläimillä suoritetuissa tutkimuksissa on havaittu sen vähentävän syövän esiintymistä sekä kasvaimien kokoa.

Spirulinan vaikutuksia on tutkittu paljon ennen kaikkea suusyövän suhteen. Eräässä tutkimuksessa seurattiin spirulinan vaikutuksia 87 Intiasta kotoisin olevan henkilön kohdalla, joilla oli suusyövän esiasteita (OSMF).

Käytettyään spirulinaa vuoden ajan 1 gramman verran päivässä, 45%:lla spirulinaa käyttävän ryhmän jäsenistä havaittiin täydellinen suusyövän esiasteiden regressio. Verrokkiryhmässä tämä prosenttiluku oli ainoastaan 7%. Seuraavana vuonna, spirulinan käytön loputtua lähes puolet vastanneista raportoi esiasteiden ilmaantuneen uudelleen.

Toisessa tutkimuksessa havaittiin spirulinaa 1 gramman päivässä ottaneiden 40 henkilön, joilla oli suusyövän esiasteita, oireiden vähenneen enemmän kuin pentoksifylliini -lääkkeen avulla.

Johtopäätös

Spirulina on herättänyt kiinnostusta mahdollisena syövänvastaisena aineena, erityisesti suhteen suusyövän esiasteisiin kuten OSMF (oral submucous fibrosis). Useat tutkimukset viittaavat siihen, että spirulinan sisältämät ainesosat voivat tarjota suojaa näitä syövän esiasteita vastaan ja mahdollisesti hidastaa niiden etenemistä.

6. Tutkimusten mukaan spirulina voi alentaa verenpainetta

Korkealla verenpaineella on huomattava vaikutus monien kuolemaan johtavien sairauksien kehittymisessä.

Näihin kuuluvat esimerkiksi sydänkohtaukset, halvaukset ja krooniset munuaissairaudet.

Päivittäisten 4,5 gramman spirulina-annosten havaittu laskevan verenpainetta henkilöillä, joiden verenpaine oli aiemmin normaalilla tasolla.

Tämän on ajateltu johtuvan typpioksidin muodostumisesta, joka on verisuonten rentoutumista ja laajentumista säätelevä signaalimolekyyli.

Johtopäätös

Yhdessä tutkimuksessa havaittiin, että kun spirulinaa annettiin suurempina annoksina, se saattoi alentaa verenpainetta. Korkea verenpaine on tunnettu riskitekijä useiden sairauksien, kuten sydän- ja verisuonitautien, kehittymiselle, joten spirulinan mahdolliset verenpainetta alentavat vaikutukset voivat tukea yleistä terveyttä ja ehkäisyä.

7. Spirulina vähentää allergisen nuhan oireita

Allergiselle nuhalle ovat ominaisia nenän hengitysteiden tulehdukset, joita aiheuttavat ympäristön allergeenit, kuten siitepöly, eläinten karvapeite tai vehnäpöly.

Spirulina on suosittu vaihtoehto allergisen nuhan hoidossa, ja sen tehosta on tieteellisiä todisteita.

Eräässä tutkimuksessa annettiin 127 allergisesta nuhasta kärsivälle henkilölle 2 grammaa spirulinaa päivässä.

Sen seurauksena nenän kutina, tukkoisuus ja vuotaminen sekä aivastelu saatiin vähenemään merkittävästi.

Johtopäätös

Spirulina-valmisteiden käyttö on liitetty allergisen nuhan hoidon tehostumiseen. Tutkimuksissa on havaittu, että spirulina voi vähentää allergisen nuhan oireita, kuten aivastelua, nenän vuotamista ja kutinaa, mikä tekee siitä mahdollisen apukeinon tämän tilan hallintaan.

8. Spirulina voi olla avuksi anemian hoidossa

Tyypillisimmillään anemia ilmenee veren hemoglobiinin tai punaisten verisolujen vähenemisenä. Se on melko yleistä vanhusten kohdalla ja saa aikaan pitkäkestoisen heikotuksen ja uupumuksen tuntemuksen.

Erääseen tutkimukseen osallistui 40 vanhusta, jotka olivat kärsineet anemiasta. Spirulina-valmisteiden käyttö lisäsi veren punasolujen hemoglobiinin määrää.

Myös vanhusten vastustuskyky kohosi.

Tämä on kuitenkin vain yksittäinen tutkimus. Jotta spirulinaa voitaisiin suositella anemian hoitoon, tarvitaan lisää tutkimustietoa.

Johtopäätös

Yhdessä tutkimuksessa on esitetty, että spirulina saattaa auttaa hoidettaessa vanhusten anemiaa. Vaikka alustavat tulokset ovat lupaavia, on tärkeää huomata, että tarvitsemme lisää tutkimustietoa varmistaaksemme spirulinan tehokkuuden ja turvallisuuden tässä yhteydessä.

9. Spirulinan avulla voidaan edistää lihasvoimaa ja kestävyyttä

Urheilun aiheuttamat hapettumisvauriot ovat suuri syy lihasten väsymiseen.

Tietyissä kasviperäisissä ruoka-aineissa on antioksidanttisia ominaisuuksia, jotka auttavat urheilijoita ja muita liikunnallisesti aktiivisia yksilöitä minimoimaan noiden vaurioiden muodostumisen.

Jotkut tutkimukset ovat osoittaneet spirulinan olevan hyödyllinen ja lisänneen lihasvoimaa ja kestävyyttä. Kahdessa eri tutkimuksessa spirulinan todettiin lisäävän kestävyyttä ja aikaa ennen väsymysoireiden ilmanemistä.

Kolmannessa tutkimuksessa college-urheilijoiden lihaskunnon todettiin kasvaneen spirulina-valmisteen käytön myötä, mutta kestävyydessä ei havaittu eroja.

Johtopäätös

Useissa tutkimuksissa on havaittu, että spirulina-valmisteiden nauttiminen saattaa parantaa kestävyyttä. Lisäksi eräs toinen tutkimus viittaa siihen, että spirulina voi myös edistää lihaskuntoa. Vaikka nämä tulokset ovat lupaavia, on hyvä ottaa huomioon, että aiheesta tarvitaan vielä lisätutkimuksia vahvistamaan nämä havainnot.

10. Spirulina voi auttaa verensokerin säätelyssä

Eläimillä suoritetuissa tutkimuksissa spirulinan on osoitettu laskevan verensokeriarvoja huomattavasti. Joissakin tapauksissa se on osoittautunut tehokkaammaksi kuin suositut diabeteslääkkeet, kuten metformiini. Spirulinan tehosta ihmiskehoon on myös joitakin todisteita.

Tutkimuksessa, johon osallistui 25 tyypin 2 diabetesta sairastavaa henkilöä, 2 gramman päiväannoksen spirulinaa todettiin aiheuttavan huomattavan laskun verensokeriarvoissa. HbA1c, indikaattori pitkän aikavälin verensokeriarvoissa, laski 9 prosentista 8:aan.

Tämä on tuntuva muutos, sillä tutkimusten mukaan 1 prosenttiyksikön lasku HbA1c -indikaattorissa voi merkitä diabeteksen aiheuttaman kuoleman riskiä 21 prosentilla.

Tämä tutkimus kesti kuitenkin ainoastaan kaksi kuukautta ja siksi ei itsessään riitä tieteelliseksi todisteeksi.

Muuta huomioitavaa

Spirulinan käytöllä voi olla myös muita terveysvaikutuksia, kuten raskasmetalli arsenikin poistaminen elimistöstä.

Spirulina on erittäin terveellistä ja on nimensä mukaisesti todellinen “superfood