Terveellinen ruoka voi myös olla herkullista

Oiva Apteekki

|

|

2 min

Usein ajatellaan, että terveellinen ruoka ei voi alkuunkaan olla herkullista. Tämän ei kuitenkaan tarvitse pitää paikkaansa. Terveellinen ruoka voi olla vähintään yhtä hyvää tai jopa paljon herkullisempaa kuin sellaiset epäterveelliset herkut, jotka joskus mielletään niiksi ainoiksi herkullisiksi vaihtoehdoiksi. Roskaruoasta tulee kuitenkin vain hetken niin sanottu hyvä olo, mutta usein melko pian syömisen jälkeen olo onkin jotain aivan muuta.

Terveellinen ruoka voi olla paitsi maittavaa ja herkullista niin myös ravitsevaa. Terveellisen ruoan syöminen voi olla todellinen nautinto, koska makuelämyksen lisäksi se ravitsee sinua. Tällöin olo on hyvä myös syömisen jälkeen. Ravinneköyhä niin sanottu roskaruoka ei voi koskaan tehdä sinua niin tyytyväiseksi kuin haluaisit. Toki myös herkuttelu kuuluu asiaan, ja se voi tuoda kaivattua vaihtelua ruokavalioon aina silloin tällöin. Kun kokonaisuus on kunnossa, voidaan joka päivä nauttia herkkulista ruokaa, johon voi kuulua myös hieman epäterveellisemmät ruoka-aineet. Kyse on kokonaisuudesta.

Terveellisen ruoan maustaminen parantaa makua

Terveellinen ruoka ei välttämättä automaattisesti ole herkullista. Varsinkin jos et ole tottunut syömään puhtaita raaka-aineita, ilman kaikkia lisäaineita ja lisättyä sokeria sekä suolaa, saattaa niin kutsuttu terveellinen ruoka maistua todella erilaiselta. Kyse on myös siitä mihin oma keho ja makunystyrät ovat tottuneet.

Esimerkiksi juuri lisäaineet ja valtavat määrät sokeria sekä suolaa saattavat vääristää makunystyröitämme, jolloin tuntuu siltä, että ainoa herkullisiksi ruoiksi kelpaavien aterioiden täytyy olla höystetty yllä mainituilla asioilla. Voi olla, että aluksi joudutaan panostamaan siihen, että ensinnäkin opetellaan laittamaan ruokaa uudella tavalla sekä hyödyntämään erilaisia puhtaita raaka-aineita siten, että terveelliseen ruokavalioon löytyy itselle mieleinen makumaailma. Saatat yllättyä: terveellinen ruoka voi osoittautua todella herkulliseksi.

Miten saat terveellisestä ruoasta herkullista?

Mikäli olet aikaisemmin syönyt vain suhteellisen epäterveellistä ja ravinneköyhää ruokaa, voi matka terveellisen ja maittavan ruoan maailmaan olla joskus hieman kivikkoinenkin kokemus. Vaikka ei uskoisi, niin yleensä ajan kanssa terveellinen ruoka alkaa itseasiassa maistumaan paljon paremmalta ja herkulliselta verrattuna esimerkiksi köyhään einesruokaan.

Kuten mainittu, tämä saattaa kuitenkin vaatia hieman totuttelua omilta makunystyröiltä. Tärkeintä on, että seuraa omia mieltymyksiään: syö siis niitä ruokia, joista oikeasti nautit. Monista resepteistä saa myös pienellä muokkaamisella terveellisiä mutta herkullisia versioita. Vain mielikuvitus on rajana, joten tärkeintä on lähteä rohkeasti kokeilemaan uusia juttuja.

Ota tavoitteeksi kokeilla joitakin uusia ruoka-aineita joka viikko. Kaikesta ei tarvitse suinkaan pitää ja kokeilemalla löytyy itselle ne kaikista mieleisimmät ruoat ja reseptit. Voi olla, että joudut opettelemaan ruoanlaiton ikään kuin alusta asti uudelleen, varsinkin jos et juurikaan ole laittanut ruokaa aikaisemmin. Moni yllättyy, miten maittavaa ruokaa voikaan saada aikaiseksi yhdistelemällä erilaisia ruoka-aineita, mausteita ja makuja. Kun uuteen ruokaan tottuu, alkaa sitä yleensä oikeasti tekemään mieli, koska keho tietää saavansa tarvitsemiaan ravintoaineita. Jos jaksat alussa sitoutua uuteen ruokavalioon, paluuta vanhaan ei ole.

Kokeile uusia reseptejä

Voisitko kuvitella kokeilevasi uusia reseptejä? Tässä esiteltynä kaksi yksinkertaista, maittavaa ja herkullista reseptiä, joilla pääset hyvin alkuun. Ne sopivat hyvin suomalaiseen makuun ja saavat kenen tahansa makunystyrät heräämään. Terveellisessä ruoassa kenties parasta on juuri selkeät ja puhtaat maut ja tasapainoinen kokonaisuus eri ruoka-aineiden välillä. Näissä resepteissä on käytetty yksinkertaisia ja puhtaita raaka-aineita.

Ne on myös rakennettu niin, että niistä löytyy sopivassa suhteessa jokaiselle välttämättömät proteiinit, hiilihydraatit ja rasvahapot. Mitään ihme kikkoja ei tarvitse lähteä tekemään terveellistä ruokaa kokatessa. Muista pitää perusjutut mielessä. Näillä pääset kuitenkin halutessasi alkuun kohti terveellisempää elämää:

Jauheliha-kesäkurpitsa Lasagne

  • Kurkkua
  • Paprikaa
  • Kanaa
  • Fetaa
  • Proteiinipastaa

Tämä salaatti on helppo koota vaikka viikon tähteistä viikon viimeiseksi ateriaksi. Sekaan voi laittaa kasviksia oman makunsa mukaan. Muista valita myös pari ihanaa salaattia. Kana ja feta ovat herkullinen yhdistelmä ja tavallisen pastaan sijaan kannattaa kokeilla vaikka erilaisia proteiininpastoja. Esimerkiksi kikherneistä valmistettu pasta on todella täyttävää, terveellistä ja herkullista.

Sinun ei siis tarvitse luopua lempiruoistasi, jos olet vaikkapa pastan ystävä. Sinun tarvitsee vain paistaa kana ja voit sekoittaa ainekset keskenään. Lisää ripaus suolaa sekä pippuria ja kaada päälle laadukasta öljyä.

Päälle voi vielä lisästä vaikkapa avokadoa tai cashewpähkinöitä. Tämäkään resepti ei varmasti jätä nälkäiseksi. Voit tehdä tätä pastasalaattia ison satsin jääkaappiin ja ottaa vaikka töihin mukaan. Tee salaatista niin värikäs kuin haluat – herkulliset värit ja maut tekevät hyvää niin makuhermoille kuin keholle.