Voiko omenaviinietikalla vauhdittaa painonpudotusta?

Oiva Apteekki

|

|

3 min

Omenaviinietikkaa on käytetty terveystuotteena jo tuhansia vuosia. Tutkimukset osoittavat, että sillä on monia terveysvaikutuksia, kuten verensokerin madaltaminen.


Mutta voiko omenaviinietikka auttaa myös laihduttamisessa? Tässä artikkelissa pohdimme omenaviinietikan vaikutusta painonpudotuksessa ja tarjoamme vinkkejä siitä, kuinka voit sisällyttää omenaviinietikkaa sujuvasti ruokavalioosi.

Mitä omenaviinietikka on?

Omenaviinietikkaa valmistetaan kaksivaiheisella käymisprosessilla. Ensin omenat murskataan ja sekoitetaan hiivaan, jotta sokeri muuttuu alkoholiksi. Sitten sekaan lisätään bakteereja, jotta alkoholi fermentoituu etikkahapoksi. Perinteisesti omenaviinietikan valmistus kestää noin kuukauden, mutta jotkin valmistajat voivat valmistaa tämän jopa päivässä kiihdytysmenetelmiensä avulla.

Etikkahappo on omenaviinietikan tärkein aktiivinen komponentti. Toiselta nimeltään etaanihappo, on orgaaninen yhdiste, jolla on hapan maku ja voimakas tuoksu. Omenaviinietikassa noin 5-6% on etikkahappoa. Valmis tuote sisältää myös vettä ja pieniä määriä muita happoja, kuten omenahappoa. Yksi ruokalusikallinen (15ml) omenaviinietikkaa sisältää noin 3 kilokaloria eikä periaatteessa ollenkaan hiilihydraatteja.

Etikkahapolla on useita hyötyjä rasvanpoltolle

Etikkahappo on lyhytketjuinen rasvahappo, joka liukenee kehossa asetaatiksi ja vedyksi.

Jotkin tutkimukset viittaavat siihen, että omenaviinietikka voi edistää laihtumista monin tavoin:


 1. Alentaa verensokeria. Etikkahappo voi parantaa maksan ja lihasten kykyä absorboida sokeria verestä.
 2. Alentaa insuliinitasoja. Etikkahappo voi vähentää myös insuliinin ja glukagonin määrää, mikä vauhdittaa rasvanpolttoa.
 3. Parantaa aineenvaihduntaa. Lisääntynyt AMPK-entsyymi lisää rasvanpolttoa ja vähentää rasvan ja sokerin tuotantoa maksassa.
 4. Vähentää rasvan varastointia. Etikkahappo tai asetaatti voi hidastaa painonnousua ja vatsan rasvan varastointia sekä maksarasvan kehittymistä.
 5. Polttaa rasvaa. Etikkahappo stimuloi rasvanpoltosta vastaavia geenejä, mikä johtaa pienempään rasvan kertymiseen.

Hillitsee ruokahalua. Asetaatti hillitsee ruokahalun kasvua aivoissasi, minkä vuoksi syöt vähemmän.

Omenaviinietikka lisää kylläisyyttä ja siten vähentää kalorien saantia
Omenaviinietikka voi edistää kylläisyyden tunnetta, minkä vuoksi syöt todennäköisesti vähemmän kilokaloreita. Ruokahalua vähentävien vaikutusten lisäksi omenaviinietikka voi myös hidastaa ruoan poistumista vatsalaukustasi ja johtaa pidempään kylläisyyden tunteeseen. Tärkkelyspitoisen aterian kanssa nautittuna omenaviinietikka pystyy myös alentamaan verensokeri- ja insuliinitasoja.

Tämä ei kuitenkaan sovi kaikille ihmisille. Gastropareesi, eli viivästynyt vatsalaukun tyhjeneminen on tyypillinen komplikaatio tyypin-1 diabeteksessa. Insuliinin ajoitus ruoan saannissa tulee ongelmalliseksi, koska on vaikea ennustaa kuinka kauan verensokerin nousu aterian jälkeen kestää. Koska omenaviinietikan on osoitettu pidentävän ruoan pysymistä vatsassasi, sen ottaminen aterioiden kanssa voi pahentaa gastropareesia.

Omenaviinietikka voi auttaa painonpudotuksessa ja rasvanpoltossa

Omenaviinietikan on osoitettu edesauttavan laihdutuksessa ja kehon rasvanpoltossa.

Hyödyt:


 1. Saattaa auttaa painonpudotuksessa
 2. Saattaa alentaa kehon rasvaprosenttia
 3. Voi kaventaa vyötärön ympärysmittaa
 4. Mahdollisesti alentaa triglyseridi-tasoa

Jo 1-2 ruokalusikallista päivässä omenaviinietikkaa voi auttaa sinua laihtumaan. Se alentaa kehon rasvaprosenttia, auttaa rasvanpoltossa ja vähentää veren triglyseridejä. Myös muuten normaalia ruokavaliota noudattavana, omenaviinietikka hidastaa rasvan kertymistä kehoon.

Muut terveyshyödyt

Painonpudotuksen ja rasvanpolton lisäksi omenaviinietikalla on paljon muitakin hyötyjä:


 1. Madaltaa verensokeria ja insuliinia: Kun omenaviinietikkaa nautitaan runsaasti hiilihydraatteja sisältävän aterian yhteydessä, omenaviinietikan on osoitettu alentavan verensokeria ja insuliinitasoja syömisen jälkeen.
 2. Vahvistaa insuliininsietokykyä: Eräässä tutkimuksessa ihmisillä, joilla on 2-tyypin diabetes tai insuliiniherkkyys, havaittiin, että etikan lisääminen hiilihydraattipitoiseen ruokaan paransi insuliininsietokykyä 34%.
 3. Vähentää paastosokeria: Omenaviinietikka yhdistettynä proteiinipitoiseen iltapalaan laskee jopa kaksinkertaisesti paastoverensokeria.
 4. Lieventää PCOS-oireita: Pienessä tutkimuksessa todettiin, että naisilla, joilla oli munasarjojen monirakkulaoireyhtymä (PCOS) ja, jotka käyttivät etikkaa 90-110 päivän ajan, 57 prosentille palautui ovulaatio takaisin, mikä todennäköisesti johtui parantuneesta insuliininsietokyvystä.
 5. Madaltaa kolesterolitasoja: Omenaviinietikan käyttö lisää hyvänlaatuista HDL-kolesterolia ja vähentää huonolaatuista LDL-kolesterolia sekä triglyseridejä.
 6. Madaltaa verenpainetta: Etikka voi alentaa verenpainetta vastustamalla verisuonten supistumisesta vastaavaa entsyymiä.
 7. Tappaa haitallisia bakteereja ja viruksia: Etikka kumoaa bakteereja, jotka voivat aiheuttaa esimerkiksi ruokamyrkytyksiä (kolibakteerit).

Miten omenaviinietikkaa voi lisätä ruokavalioon?

On olemassa monia tapoja sisällyttää omenaviinietikkaa ruokavalioon. Helppo tapa on käyttää sitä oliiviöljyn kera salaattikastikkeessa. Se toimii hyvin salaatin ja vihannesten seassa. Sitä voidaan käyttää vihannesten säilömiseen tai sitä voidaan sekoittaa veteen ja juoda sellaisenaan. 

Painonpudotukseen riittää 1-2 ruokalusikallista (15-30 ml) omenaviinietikkaa päivässä veteen sekoitettuna. Päivittäinen omenaviinietikka-annos suositellaan jaettavaksi 2-3 annokseen ja mielellään nautittavaksi ennen ateriaa.

Suurempaa päiväannosta ei suositella, koska suuremmilla annoksilla voi olla haitallisia vaikutuksia, kuten lääkkeiden yhteisvaikutukset ja hammaskiillon vauriot. Omenaviinietikan käyttö on parasta aloittaa yhdellä teelusikallisella (5ml), jotta näet, kuinka hyvin siedät ainetta. Älä ota enempää kuin 1 ruokalusikallinen (15ml) kerrallaan, koska suurempi määrä voi aiheuttaa pahoinvointia. On myös tärkeää, että sekoitat etikan veteen, koska laimentamaton etikka voi polttaa suuta ja ruokatorvea.

Vaikka omenaviinietikan ottaminen tabletin muodossa voi kuulostaa hyvältä idealta, tähänkin voi liittyä suuria riskejä. Eräässä tapauksessa ihminen kärsi kurkun palovammoista omenaviinietikkatabletin juututtua hänen ruokatorveensa.

Yhteenveto

Kohtuullinen määrä omenaviinietikkaa saattaa edistää laihtumista ja tarjoaa paljon muitakin terveyshyötyjä. Muunlaiset etikat voi tarjota samantyyppisiä hyötyjä, vaikka erilaisilla etikkahapoilla voi olla erilaisia hyötyjä.