Miten pudottaa painoa kesälläkin?

Oiva Apteekki

|

|

2 min

Moni tuskailee kesällä kertyvien kilojen kanssa. Aurinko paistaa ja vaikka ei paistaisikaan niin lomalla on kiva nauttia herkuista ja hyvästä ruoasta harva se päivä. Ensin keväällä saatetaan nähdä kovastikin vaivaa, jotta saadaan pois muutama ylimääräinen kilo.

Kesän tullessa kuitenkin lomatunnelma vie mennessään, syödään sekä juodaan ulkona ja pikkuhiljaa sinne vatsanseutuun alkaa taas kertyä tavaraa. Kesällä saa ja kuulukin nauttia mutta aina ei kuitenkaan ole pakko kerryttää ylimääräisiä kiloja, vaan järkevällä toiminnalla extra kilojen kertyminen voidaan parhaassa tapauksessa välttää kokonaan.

Jos siis olet nautiskelija ja haluat nauttia kesästä myös ruoan osalta ilman, että kerrytät samalla painoa, kannattaa lukea huolella läpi, mitä voit tehdä estääksesi tämän tai parhaassa tapauksessa edelleen jatkaa kilojen pudottamista. Kannattaa muistaa, että kaikkea ei saa kerralla ja joskus se ihana salaatti voi oikeasti olla parempi vaihtoehto kuin rasvainen pitsa.

Kokonaisuus ja tasapaino ovat tärkeimpiä ja jokaiseen ruokavalioon mahtuu myös herkkuja ilman huolta lihomisesta. Kesällä voi siis myös herkutella kesästä nautiskellen ja edelleen jatkaa laihdutusprojektiaan.

Mieti miksi ja miten haluat herkutella

Painon pudotuksessa psykologia on aivan yhtä tärkeää kuin kaloreiden laskeminen tai ruokavalion suunnitteleminen. Silloin kuin syömme niin sanotut herkut mielessä kyse ei yleensä ole vain siitä, että keho tarvitsee ylimääräistä ravintoa, vaan mieli kaipaa herkkuhetkeä ja sen tuomaa irtiottoa.

Kannattaa siis kuunnella itseään ja miettiä, miksi oikeastaan kaipaa herkuttelua. Esimerkiksi pitsan syöminen kuumana kesäpäivänä ei välttämättä ole ollenkaan niin hyvä idea.

Mieti vaikka tuleeko sinulle siitä oikeasti hyvä olo syömisen jälkeen? Kevyempi ateria voi olla paljon parempi vaihtoehto ja sen rinnalla voidaan nauttia vaikka joku ihana jälkiruoka. Aina sen herkkuhetken ei tarvitse olla esimerkiksi roskaruokaa, vaan voidaan oikeasti oppia nauttimaan suht terveellisestä ja ravitsevasta ruoasta niin, että mukaan mahtuu myös kaikista eniten omia makunystyröitä miellyttäviä ruokia.

Kaikki herkuttelu ei ole pahasta

Mieti siis valmiiksi, mitkä ovat itsellesi niitä tärkeimpiä hetkiä, joissa haluat syödä rennommin. Tämän huomioiminen on tärkeää, sillä myös rentouden tulee kuulua elämään. Se voi jopa auttaa laihduttamaan pitkällä tähtäimellä, koska motivaatio pysyy paremmin yllä, kun aina ei tarvitse olla tarkkailemassa ruoka-aineita, annoskokoja ja kaloreita. Kun itselle sallitaan sopivassa suhteessa myös irtiottoja, ei laihdutusprojekti kaadu niin helposti.

Kesällä niitä hetkiä voi tulla eteen ehkä hiukan enemmän, mutta silloinkaan ei tarvitse vetää kaikkea navan täydeltä. Kohtuus mukana ja hyvä tulee. Kannattaa muistaa myös kesällä lisäravinteiden merkitys, sillä ne ovat laihduttajan tukena matkalla kohti omaa unelmapainoa. Ravintolisät voivat olla oiva apu painonpudotukseen, sillä ne tukevat kehon kokonaisvaltaista hyvinvointia.

Liiku ja juo tarpeeksi vettä

Kesällä tulee yleensä liikuttua enemmän, joten se auttaa välttämään kilojen kertymisen. Kannattaa muistaa myös riittävä vedenjuominen, sillä se pitää aineenvaihdunnan liikkeessä ja turhan napostelun poissa. Kannattaa siis nimenomaan panostaa veden juomiseen, sillä virvoitusjuomat eivät esimerkiksi ollenkaan aja samaa asiaa.

Muutenkin juomista tulee helposti ylimääräisiä kaloreita, joita laihduttajan kannattaa joka tapauksessa välttää. Juo siis pääasiassa vettä ja erikoistilanteissa voit nauttia myös muita juomia. Huolehdi kuitenkin, että juomissa ei joka tapauksessa olisi ainakaan hirveästi ylimääräistä sokeria.

Liikuntaa on kesällä helppo lisätä runsaasti. Kun on hyvä sää, edes kohtuullisessa määrin, voidaan helposti kävellä tai pyöräillä joka paikkaan. Hyötyliikunta on laihduttajan paras ystävä, joten kannattaa ottaa siitä kaikki hyöty irti. Mitä enemmän kulutat, sitä enemmän saatat myös laihtua. Kesällä voidaan myös harkita kuntosalikortin lomalle laittamisesta ja ottaa kaikki irti ulkona liikkumisesta esimerkiksi mökillä.

Aina ei ole pakko mennä sisälle hikoilemaan, vaan silloin harvoin, kun saamme nauttia auringosta ja lämmöstä täällä pohjolassa, kannattaa nauttia siitä täysin siemauksin. Salille ehtii sitten syksylläkin. Myös pihalla puuhaaminen kotona tai mökillä käy oikein hyvin hyötyliikunnasta ja korvaa vaikka sen punttien nostelun.

Yhteenveto

Kesällä ei siis ole mikään pakko kerätä uusia kiloja ja parhaassa tapauksessa alkanutta laihdutusprojektia voidaan jatkaa myös kesällä. Kannattaa muista muutamat perusasiat kuten kohtuus, hyvät lisäravinteet, hyötyliikunta ja riittävä vedenjuonti ja olet jo pitkällä. Kesästä siis saa ja pitääkin nauttia, ja kun teet sen fiksusti, ei vararengas pääse kertymään edes kesällä.