Millainen liikunta todella auttaa laihduttamaan?

Oiva Apteekki

|

|

2 min

Liikunnan harrastaminen on tärkeää läpi elämän. Moni laihduttaja saattaa kuitenkin pohtia, millainen liikunta auttaa laihduttamaan kaikista parhaiten. Ei siis välttämättä ole ollenkaan yhdentekevää, millaista liikuntaa harrastaa silloin, kun pudotettavana on painoa.

Arjen hyötyliikunnasta on hyvä ottaa kaikki irti, sillä juuri päivittäinen aktiivisuus auttaa maksimoimaan painonpudotuksen viikoittaisella tasolla. Laita vaikka askelmittari ranteeseen ja tarkkaile, kuinka monta askelta sinulla päivittäin tulee.

Aloita pienestä ja tee liikunnasta osa arkirutiineja

Kävele tai pyöräile työmatkoja ja valitse portaat hissin sijaan. Nämä ovat kaikki ihan perusjuttuja, jotka jokainen suomalainen aivan varmasti tietää, mutta ne ovat oikeasti myös todella tehokkaita painonpudotuksen tukena.

Sitten olisi tietysti hyvä harrastaa myös jotakin ihan oikeaa liikuntaa, vaikka pari kertaa viikossa. Jumpat, kuntosali, juokseminen ja pitkät kävelyt ovat perinteisiä valintoja mutta seuraavaksi kuitenkin katsotaan, millainen liikunta on sitten kaikista paras vaihtoehto painon pudottamiselle.

Kysehän on nimenomaan rasvan polttamisesta, joten se on asia, johon on syytä kiinnittää huomiota, kun pohditaan tehokkaita liikuntamuotoja. Toki myös kestävyyttä ja lihaskuntoa halutaan kehittää, mutta painon pudotuksessa on kuitenkin kysymys etenkin rasvan polttamisesta.

Miten kannattaa liikkua?

Moni saattaa pohtia, miten sitten oikeastaan kannattaa liikkua. Liikkeellä on ollut myös varsin sitkeitä myyttejä, jotka eivät välttämättä ollenkaan ole se paras vaihtoehto. Katsotaan nyt siis hieman tarkemmin, millaisia asioita laihduttajan kannattaa huomioida.

  • Harjoita lihaskuntoa: laihduttajan kannalta lihaskunnon ylläpitäminen on itseasiassa kaikista tärkein asia. On yhdentekevää pitkällä kaavalla kuinka paljon liikunta sen tekohetkellä kuluttaa kaloreita, sillä aineenvaihduntaa halutaan nimenomaan aktivoida pitkällä aikavälillä. Lihaskunnon kehittäminen toimii juuri näin: mitä enemmän lihasta, sitä suurempi on lepokulutuksesi. Ja tähän laihduttajan kannattaa panostaa. Kun kulutat levossakin enemmän kaloreita, tukee se väistämättä painonpudotusta. Ei siis kannata missään nimessä pelätä kuntosalia esimerkiksi liian suurien lihaksien takia – tästä ei pitäisi olla pelkoa.
    Lihaskunnon kehittäminen voi siis olla yksi parhaista asioista mitä voit tehdä laihdutuksen kannalta ruokavalion ohella. Nämä kaksi yhdistettynä on lyömätön kaksikko rasvan polttamisessa. Älä siis tyydy vain aerobiseen liikuntaan, vaikka sekin on tärkeää yleisen jaksamisen kannalta.
  • Arkiaktiivisuus kunniaan: arjen aktiivisuus on aivan omiaan pitämään aineenvaihduntaa yllä. Varsinkin jos teet istumatyötä, on syytä varmistaa, että päiviin tulee mukaan myös liikkeellä oloa. Älä siis missään nimessä vain istu, vaan huolehdi esimerkiksi riittävistä askelmääristä per päivä. Käveleminen, kotona puuhailu, kaupassa käyminen ja kaikki aktiviteetit, joissa olet jaloillasi ja ylhäällä tekevät hyvää aineenvaihdunnalle. Varsinkin jos aikaisemmin on viettänyt aikansa lähinnä työpöydän ääressä ja kotisohvalla, voi liikkeelle lähteminen tuntua vaikealta.
    Alkuun päästyään käy kuitenkin yleensä niin, että ihminen piristyy aivan valtavasti uusista aktiviteeteista. Oman aineenvaihdunnan ylläpitäminen auttaa polttamaan rasvaa niin liikkeellä kuin levossa, joten edes aivan äärimmäisin pienillä kaloreilla ei tarvitse, eikä edes kannata olla.
  • Puske yli kipurajojen: varsinkaan jos et ole liikkunut pitkään aikaan, liikunta voi tuntua aluksi jopa pahalta. Hyvän olon tunteen, varsinkin liikunnan jälkeen, pitäisi kuitenkin tulla mukaan kuvioon pikkuhiljaa. Aluksi voi olla, että joudutaan hieman kiristelemään hampaita ja kestämään epämukaviakin tunteita, jos keho ei ole tottunut liikkumaan. Palkkio kuitenkin odottaa jo seuraavan kulman takana.
    Joskus asioiden eteen on vain hieman nähtävä vaivaa, ennen kuin varsinainen vaivan palkka maksetaan. Mukaan voi myös ottaa erilaisia lisäravinteita liikunnan tueksi, sillä ne auttavat kehoa myös palautumaan kovasta rasituksesta. Kannattaa ottaa kaikki keinot käyttöön silloin, kun tavoitteena on tehokas rasvanpolttaminen. Tällöin erilaiset ravintolisät tulevat mukaan kuvioon. Älä myöskään unohda palautumisen merkitystä.

Liikunta laihdutuksen tukena

Laihduttajan kannalta tärkeimpiä liikuntamuotoja ovat siis lihaskuntoa kehittävät lajit, kuten kuntosalilla käyminen, sekä ihan vain jokapäiväinen aktiivisuus. Tarkoituksena on nostaa omaa aineenvaihduntaa ja myös pitää sitä yllä niin levossa kuin liikkeessä. Siksi lihaksia kehittävät aktiviteetit ovat kaikista tehokkaimpia, sillä lihas kuluttaa enemmän energiaa ja rasvaa palaa enemmän, mikäli ruokavalio on kohdallaan.

Kannattaa ottaa myös ravintolisiä tukemaan kehoa liikunnasta palautumiseen. Oma innostus pysyy yllä, kun keho voi hyvin ja lisäravinteet tukevat laihtumista liikunnan ohella. Älä siis pelkää enää kuntosalia ja muista nousta ylös sieltä työpöydän äärestä ja sohvalta. Elämä maistuu silloin muutoinkin yleensä huomattavasti paremmalta.