Laihduttajan viisi pahinta kompastuskiveä

Oiva Apteekki

|

|

2 min

Monen laihdutusprojekti alkaa varsin hyvin, mutta ajan mittaan saattaa alkaa kuitenkin syntymään ongelmia ja laihduttaja törmää jatkuvasti kompastuskiviin, jotka saattavat vaikeuttaa laihtumista. Alusta alkaen on syytä huolehtia siitä, että esimerkiksi laihtumisen tahti on sopiva. Liian nopea laihdutus nimitäin johtaa helposti siihen, että projekti loppuu jo ennen aikojaan. Ei siis kannata olla myöskään liian tiukka itselleen, sillä tarkoituksena olisi myös löytää ihan pysyvä elämäntapamuutos, jotta kilot myös pysyvät poissa.

Oletko siis ollut laihdutuskurilla monta kertaa ja kyllä saanut painoa pois mutta jossain vaiheessa kilot alkavat taas kertyä takaisin. Mitä siis tapahtuu? Seuraavaksi tarkastellaan hieman tarkemmin monelle laihduttajalle yhteisiä kompastuskiviä, jotka saattavat johtaa koko homman epäonnistumiseen. Kun ymmärrät paremmin, mistä saattaa olla kyse, on myös paljon helpompaa välttää nämä sudenkuopat.

Miksi painonpudotus ei onnistu?

Moni laihduttaja ajattelee, että kaloreiden vähentäminen riittää ja kunhan syödään vähemmän kuin kulutetaan, niin paino putoaa aivan varmasti. Periaatteessa tämä on kyllä aivan totta mutta on kuitenkin olemassa monia asioita, joiden takia laihduttaminen voi kokonaan epäonnistua, eikä pelkkä kaloreiden vahtaaminen riitä. Laihduttajan tulee siis kiinnittää huomiota myös moneen muuhun seikkaan kuten unenlaatuun ja vaikkapa lisäravinteisiin.

Aina paino ei myöskään putoa samaan tahtiin ja alussa painoa lähtee yleensä enemmän. Myöhemmin painonlasku saattaa hidastua ja moni turhautuu. Kiinnittämällä huomiota seuraaviin tekijöihin, saatat hyvinkin välttyä pahimmilta mokilta.

  1. Yrität laihduttaa liian nopeasti: liian nopea tahti ei välttämättä ole ollenkaan hyvä pitkällä tähtäimellä. Maltti on siis valttia laihduttamisessakin, joten mieluummin rauhallisemmin kuin todella tiukkaa tahtia, jolloin kilot tulevat helposti takaisin korkojen kera. Rauhallinen tahti mahdollistaa myös mielen mukana pysymisen muutoksessa, sillä liian nopeasti tehdyt asiat saattavat myöhemmin kostautua siten, että mieli ei kestä tahtia ja haluaa palata vanhoihin tuttuihin ja turvallisiksi todettuihin tapoihin.
  2. Sinulla on puutostiloja: erilaiset puutostilat kuten anemia tai vaikkapa d-vitamiinin puutos talvisin saattaa vaikeuttaa laihduttamista. Puutostila saattaa esimerkiksi lisätä ruokahalua, koska keho pyrkii kompensoimaan puutosta pyytämällä enemmän ravintoa. Tämä ei tietenkään toimi, vaan puutokset pitää aina hoitaa. Erilaiset ravintolisät voivat siis olla oiva apu laihduttajalle, sillä ne tukevat kehon hyvinvointia, vaikka niillä ei suoraa vaikutusta olisikaan laihtumiseen. Lisäravinteilla on siis ehdottomasti paikkansa osana kenen tahansa laihduttaja ruokavaliota. Muista siis aina varmistaa, että et kärsi jostakin puutostilasta aivan turhaan.
  3. Et syö tarpeeksi rasvaa: hyviä rasvoja ei kannata missään tapauksessa unohtaa omasta ruokavaliosta laihdutuksen aikana. Tämä saattaa osoittautua haitalliseksi keholle pitkällä tähtäimellä, vaikka saattaakin vaikuttaa houkuttelevalta jättää pois kaikista kaloririkkaimmat ravintoaineet. Keho kuitenkin tarvitsee myös rasvoja, joten huolehdi laihdutuksen aikana riittävästä hyvien rasvojen saannista.
  4. Jätät väliin aterioita: aterioiden väliin jättäminen saattaa olla isoin karhunpalvelus mitä itselleen voi tehdä. Lähes jokainen laihduttaja kyllä tietää, että säännöllinen syöminen on kaiken a ja o, mutta aterioita saatetaan silti jättää välistä nopean laihdutuksen toivossa. Muista siis syödä säännöllisesti ja saatat välttyä myöhemmältä ylensyönniltä. Jos jätät lounaan väliin ja menet illalla kauppaan nälkäisenä silloin saattaa olla todella vaikeaa tehdä järkeviä päätöksiä. Huolehdi siis aina tasaisesta ravinnonsaannista ja kehosi pysyy mahdollisimman tyytyväisenä.
  5. Unohdat levon merkityksen: lepo on laihduttajalle aivan yhtä tärkeää kuin ruokavalion muuttaminen ja kaloreiden tarkkailu. Keho tarvitsee palautumista ja lepoa. Etenkin jos laihduttamiseen liittyy myös kovaa liikuntaa. Mikäli et anna kehollesi aikaa palautua entisestä rasituksesta, kostautuu se myöhemmin aivan varmasti. Älä siis missään tapauksessa aliarvioi levon merkitystä.

Tee oikeita asioita ja onnistut laihduttamisessa

Monelle laihduttajalle kompastuskivet saattavat tuntua ylitsepääsemättömiltä asioilta, mutta kun niitä katsoo hieman tarkemmin, huomataan ettei kyse olekaan niin monimutkaisista asioista, kun saattaisi ensi silmäyksellä vaikuttaa. Kyse on lopulta aika yksinkertaisista jutuista. Silloin kun perusasiat ovat kunnossa, on laihtuminen oikeasti paljon helpompaa.

Laihduttamisen ei tarvitse olla jatkuvaa nälässä olemista, vaan sen voi oikeasti tehdä siten, että keholla on hyvä olla – saaden riittävästi tarvitsemaansa ravintoa ja lepoa. Silloin myös oma mieli ja motivaatio ovat kohdillaan ja kaikki on paljon helpompaa. Pidä kuitenkin nämä kompastuskivet mielessä ja huolehdi omasta hyvinvoinnistasi kokonaisvaltaisella tasolla.