Chia-siemenet mukana painonpudotuksessa

Oiva Apteekki

|

|

2 min

Oletko nähnyt chia-siemenistä tehtyjä herkullisia ja terveellisiä välipaloja sosiaalisessa mediassa tavallista enemmän viime aikoina?


Chia-siemeniä kutsutaan superfoodiksi. Niiden terveysvaikutuksista löytyy paljon erilaisia väitteitä, mukaan lukien painonpudotukseen liittyen. Ovatko nämä väitteet totta? Auttavatko chia-siemenet oikeasti laihduttamisessa? Lue lisää saadaksesi vastaukset kysymyksiisi.

Mitä Chia-siemenet ovat?

Chia on itse asiassa salvioiden sukuun kuuluva siemenkasvi ja kotoisin Meksikosta. Chia-siemeniä pidetään täysjyvätuotteina, vaikka ne eivät periaatteessa ole jyvätuotteita ollenkaan. Ne ovat itse asiassa hiilihydraattisia siemeniä, jotka ovat peräisin chia-kasvista. Kastuessaan chia-siemenet turpoavat ja niiden koostumus muuttuu geelimäiseksi.

Kertomuksien mukaan chia-siemenet kuuluivat atsteekkien ja mayojen ruokavalioon, ennen kuin ne kiellettiin uskonnollisten syiden vuoksi. Viime vuosisadalla chia-siemenet olivat pienen kansan suosiossa ja vasta viime vuosina ne ovat kasvattaneet suosiotaan ympäri maailmaa.

Auttavatko Chia-siemenet laihtumisessa?

Internetissä pyörii väitteitä siitä, että chia-siemenet hillitsisivät ruokahalua ja edistäisivät painon putoamista. Teoria tämän taustalla on, että koska chia-siemenet ovat täyttäviä ja sisältävät runsaasti kuitua, ne pitävät ihmisen kylläisenä pidempään. Ne voivat näin ehkäistä liikasyömistä.

Kahdessa ruokalusikallisessa chia-siemeniä on lähes 10g kuitua, mikä on noin 40% suositellusta päivittäisestä kuidun saannista. Runsaasti kuitua sisältävät ruokavaliot ovat yhteydessä painon putoamiseen. Vuonna 2015 Annals of Internal Medicinen suorittaman tutkimuksen mukaan 30g kuidun syöminen päivittäin voi auttaa pudottamaan jopa tehokkaammin painoa kuin monimutkainen dieettiruokavalio. Toistaiseksi chia-siemenien tehosta painonpudotuksessa on kuitenkin vain harvoja tutkimuksia.

Chia-siemenissä on kuitenkin suhteellisen paljon kilokaloreita ja rasvaa. Kaksi ruokalusikallista chia-siemeniä sisältää noin 138 kcal ja 9g rasvaa (1g kyllästettyä). Kohtuullisella käytöllä chia-siemenet auttavat ehkäisemään liikasyöntiä, mutta jos chia-siemeniä syö liian ahkerasti, saatat ylittää päivittäisen kaloritavoitteesi.

Chia-siemenet ja terveys

Chia-siemeniä markkinoidaan usein olevan hyväksi sydämelle, koska ne sisältävät paljon omega-3-rasvahappoja. Suurin osa chia-siemenien omega-3-rasvahapoista on kuitenkin alfalinoleenihappoa (ALA).

On todettu, että runsaasti ALA:ta sisältävät elintarvikkeet ja lisäravinteet voivat vähentää metabolisen oireyhtymän ja sepelvaltimotaudin riskiä. Mutta samaan vetoon on myös todettu, että korkeisiin ALA-tasoihin liittyy myös äkillisen sydänpysähdyksen lisääntynyt riski. Tutkimukset ovat siis ristiriitaisia eikä niihin näin ollen voida vielä täysin luottaa ennen lisätutkimusten tekoa.

Muut Chia-siementen terveyshyödyt

Chia-siemenet ovat pieni ravinteiden tehopakkaus. Tässä on muutamia hyötyjä, joita chia-siemenet tarjoavat:


 • Suuri määrä antioksidantteja
 • 2rkl chia-siemeniä sisältää 4,7g proteiinia
 • Gluteeniton. Tämän vuoksi ne ovat suosittuja keliaakikoiden ja viljaherkkyyksistä kärsivien keskuudessa.
 • Paljon kalsiumia. Chia-siemenet ovat hyvä kalsiumin lähde. Vaikka kalsium ei niinkään auttaisi painonpudotuksessa, se kuitenkin vahvistaa luita ja hampaita sekä tukee terveellistä aineenvaihduntaa.
 • Ei kolesterolia.

Vaikka chia-siemenet eivät sisällä huimaa määrää vitamiineja, ne ovat hyvä lähde useille mineraaleille, kuten: kalsiummangaani, sinkki ja kupari.


Chia-siemenien käyttötavat

Koska chia-siemenet ovat periaatteessa mauttomia, ne sekoittuvat hyvin monien eri ruokien sekaan. Niitä voidaan yhdistää kaikkien nesteiden sekaan (esim. mehu ja vesi), mutta tällöin on varmistettava, että chia-siemenet ovat turvonneet kunnolla ennen kuin niitä nautitaan. Chia-siemenien syömistä kuivana ei suositella, varsinkaan, jos on nielemisvaikeuksia, koska ne voivat turvotessaan aiheuttaa tukoksia ruokatorveen.

Kokeile lisätä chia-siemeniä:


 • smoothieen
 • kaurapuuroon
 • salaatteihin
 • salaattikastikeeseen
 • jogurttiin
 • keittoihin ja kastikkeisiin
 • leivonnaisiin (esim. muffinit)
 • itseleivottuun leipään
 • kananmunien tilalle leivonnaisiin
 • chia-vanukkaaseen

Muista chia-siemeniä käytettäessä, mitä enemmän siemeniä käytät ja mitä kauemmin ne likoavat, sitä paksumpi koostumus. Jos et järin nauti kyseisestä koostumuksesta, voit sekoittaa ne muuhun nesteeseen sakeuden keventämiseksi.

Yhteenveto

Chia-siemenet ovat ravitsevia siemeniä, jotka sopivat osaksi terveellistä painonpudotussuunnitelmaa. Ne eivät kuitenkaan ole mikään pikaratkaisu laihduttamiseen. Liiallisella chian kulutuksella voi olla päinvastainen vaikutus, eikä mikään ruoka-aine saa painoasi putoamaan itsestään.

Toki jotkut ihmiset kertovat laihtuvansa lisättyään ruokavalioonsa chia-siemeniä, mutta todennäköisesti ne ovat vain osana muutenkin terveellistä ruokavaliota ja liikuntasuunnitelmaa. Koska chia-siemenet ovat yksinään mauttomia, jos niitä ei sekoiteta muuhun ruokaan tai nesteeseen, jotkut ihmiset haluavat saada energiansa mieluummin miellyttävämmästä ravintolähteestä.

Huomio: Chia-siemenet voivat vaikuttaa verenpainelääkkeiden tai verenohennuslääkkeiden tehoon, joten vältä chia-siemeniä käyttäessäsi varfariinia sisältävää lääkitystä.