25 yksinkertaista laihdutusvinkkiä

Oiva Apteekki

|

|

5 min

Kaikki me tiedämme, että internet on pullollaan tietoa siitä kuinka karistaa kilot nopeasti ja päästä hyvään kuntoon. Jos etsit vinkkejä siitä kuinka pudottaa painoa ja pitää se myös poissa, voi tämä loputtomalta vaikuttava tietotulva olla hämmentävää ja saada pääsi pyörälle.

Uusia muotidieettejä keksitään joka päivä, mutta hyvin rajoittavat ruokavaliot ja dieetit tuovat todennäköisesti tuloksia vain lyhyellä aikavälillä, eivätkä useimmat ihmiset pysty noudattamaan niitä pitkiä aikoja.

Todellinen avain onneen (ja painonpudotukseen) onkin terveellisen ja omiin tarpeisiin parhaiten sopivan elämäntyylin omaksuminen. Seuraavat vinkkimme ovat terveydelle hyödyllisiä ja realistisia tapoja, joiden avulla päämääräsi ovat lähempänä kuin luulitkaan.

1. Täytä vatsasi kuidulla

Kuitua löytyy terveellisistä ruoista, kuten vihanneksista, hedelmistä, pavuista ja kokojyvästä. Joidenkin tutkimusten mukaan ihmiset ovat onnistuneet laihduttamaan enemmän kuitupitoisia ruokia syömällä.

Kuidun lisääminen ruokavalioosi on helppoa: lisää papuja salaattiisi ja syö kaurapuuroa aamupalaksi.

2. Heivaa lisätty sokeri

Lisätty sokeri, erityisesti sokeripitoisissa juomissa, on yksi pääsyistä lihomiselle ja terveysongelmien, kuten diabeteksen ja sydän- ja verisuonitautien ilmaantumiselle. Lisäksi ruoat, kuten karkit, limsat ja leivokset – eli paljon lisättyä sokeria sisältävät ruoat – tapaavat sisältää vain vähän ravinteita, joita keho tarvitsee terveenä pysyäkseen.

Kannattaa huomioida, että myös ruoat, joita mainostetaan “terveellisinä” tai “orgaanisina” saattavat sisältää runsaasti sokeria. Lue siis etiketit.

3. Tee tilaa terveellisille rasvoille

Rasva on usein niiden ruoka-aineiden joukossa, jotka estävät laihtumisen, mutta terveelliset rasvat voivat itse asiassa auttaa saavuttamaan painonpudotustavoitteesi.

Useat tutkimukset ovat osoittaneet, että sellaisten rasvojen, joita löytyy oliiviöljystä, avokadoista ja pähkinöistä, syöminen maksimoi painonpudotuksen.

4. Minimoi häiriötekijät

Vaikka ruokailu lempisarjaasi katsellen ei vaikuttaisikaan heti laihduttamismahdollisuuksiesi sabotoinnilta, voi keskittymättä syöminen kuitenkin saada meidät syömään enemmän kaloreita.

Ruokapöydän ääressä syöminen poissa mahdollisten häiriötekijöiden äärestä on paitsi hyvä tapa.

5. Kävele terveyteen

Vaikka eri tyyppiset aktiviteetit ovatkin tärkeitä, kun yrität päästä hyvään kuntoon, on käveleminen kuitenkin helppo ja erinomainen tapa polttaa kaloreita. 30 minuutin päivittäisen kävelyn on havaittu jouduttavan painonpudotusta.

6. Kanavoi esiin sisäinen kokkisi

Aterioiden kokkaamisen kotona on osoitettu edistävän painonpudotusta ja terveellistä syömistä. Kotona voit kokeilla uusia ja terveellisiä raaka-aineita ja säästää samalla rahaa.

7. Syö proteiinipitoinen aamupala

Runsaasti proteiinia sisältävien ruokien, kuten kananmunien lisäämisen aamupalaan on osoitettu edistävän painonpudotusta.

Proteiinin syömisen lisääminen aamulla voi auttaa välttämään epäterveellistä napostelua ja pitämään ruokahalusi hallinnassa päivän mittaan.

8. Älä juo kaloreitasi

Useimmat tietävät, että limsojen ja pirtelöiden välttely kannattaa, jos haluaa pudottaa painoa, mutta tiesitkö, että myös urheilusuorituksia boostaavat juomat saattavat sisältää huomattavia määriä ei-haluttuja ainesosia?

Urheilujuomat, kahvijuomat ja makuvedet pitävät sisällään runsaita määriä kaloreita, keinotekoisia makeutusaineita ja lisättyä sokeria.

Jopa hedelmämehut, joita mainostetaan usein terveellisinä vaihtoehtoina, voivat johtaa painonnousuun, jos nautit niitä liikaa. Keskity siis nesteyttämään kehosi vedellä minimoidaksesi niiden kalorien määrän, jotka nautit päivän mittaan juomalla.

9. Tee fiksuja ostoksia

Ostoslistan laatiminen ja siinä pysyttely on loistava tapa välttää ostamasta epäterveellisiä ruokia heräteostoksina. Ostoslistan tekemisen on myös osoitettu johtavan terveellisempään syömiseen ja kannustavan painonpudotukseen.

Toinen tapa ehkäistä epäterveellisten asioiden ostamista on syödä terveellinen ateria tai välipala ennen kauppareissua, sillä tutkimukset ovat osoittaneet, että nälkäiset shoppaajat tapaavat valita kaloripitoisempia ja epäterveellisempiä ruokia.

10. Nesteytä

Veden juominen päivän mittaan on hyväksi paitsi yleisterveydelle, voi auttaa myös painon ylläpitämisessä ja laihduttamisessa.

Ihmiset, jotka juovat vettä ennen aterioita syövät todennäköisesti vähemmän kaloreita aterian aikana, tutkimukset osoittavat.

11. Keskity syömiseen

Aterioiden kiireessä syöminen voi saada sinut syömään liikaa ja liian nopeasti.

Kiirehtimisen sijaan yritä pyhittää hetki syömiselle keskittyen siihen, miltä kukin haukkaus maistuu. Hitaasti syöminen ja aterioistaan nauttiminen on loistava tapa ehkäistä ylensyöntiä.

12. Vähennä jalostettujen hiilihydraattien syömistä

Jalostetut hiilihydraatit ovat sokereita ja viljatuotteita, joista on poistettu kuidut ja muut ravintoaineet. Niitä ovat muun muassa valkoiset jauhot, pasta ja leipä.

Tällaiset ruoat sisältävät vain vähän kuituja sulaen nopeasti, mistä johtuen olet pian taas nälkäinen. Valitse siis komplekseja hiilihydraatteja, kuten kauraa, kvinoaa tai ohraa sekä vihanneksia, kuten porkkanoita ja perunoita.

13. Nosta painoja, pudota painoa

Aerobinen liikunta, kuten ripeä kävely, juokseminen ja pyöräily ovat erinomaisia liikuntamuotoja painonpudotuksessa, mutta niiden lisäksi kannustamme myös voimaharjoitteluun.

14. Aseta merkityksellisiä tavoitteita

Viiden vuoden takaisiin lempifarkkuihin mahtuminen tai uima-asussa paremmalta näyttäminen ovat suosittuja syitä sille, miksi monet haluavat pudottaa painoa.

On kuitenkin paljon merkityksellisempää miettiä sitä millaisia positiivisia vaikutuksia sillä voisi olla elämääsi. Näiden päämäärien mielessä pitäminen voi auttaa pysymään suunnitelmassasi.

15. Välttele muotidieettejä

Muotidieetit tunnetaan siitä, että niiden avulla pystyy laihduttamaan nopeasti. Nämä ruokavaliot tapaavat kuitenkin olla hyvin rajoittavia, eikä niitä ole helppoa noudattaa. Tämä johtaa jojolaihdutuskierteeseen, jonka myötä ihmiset laihtuvat kyllä, mutta keräävät pian pudotetut kilonsa takaisin.

Nopeat dieetit voivat olla houkuttelevia, mutta kestävän ja terveellisen ruokavalion löytäminen on paljon järkevämpi ratkaisu.

16. Syö puhtaita ruokia

Sellaisten ruokien syöminen, joiden mukana ei tule ainesosaluetteloa, varmistaa, että ravitset kehoasi luonnollisin, ravintotihein ruoin. Jos tuotteella on pitkä ainesosaluettelo, joka sisältää vielä raaka-aineita, joita et tunne, on hyvin todennäköistä, että kyseessä ei ole se kaikkein terveellisin vaihtoehto.

17. Onnistu kaverin kanssa

Jos sinulla on vaikeuksia pitäytyä treeniohjelmassasi tai syödä terveellisesti, niin pyydä kaverisi mukaan ja sinulla on huomattavasti paremmat mahdollisuudet onnistua.

18. Älä kiellä itseltäsi kaikkea

Lempiruokiesi poistaminen ruokavaliostasi ikuisiksi ajoiksi ei paitsi kuulosta realistiselta, mutta voi saattaa sinut jopa lähemmäs epäonnistumista. Kaikkien herkkujen kieltäminen itseltäsi saa vain haluamaan niitä entistä enemmän ja voi saada ylensyömään, kun viimein annat herkunhimoillesi vallan.

Herkuttele välillä, mutta tee se kohtuudella.

19. Ole realistinen

Itsesi vertailu lehtien malleihin tai tv:ssä näkemiisi julkkiksiin asettaa epärealistisia tavoitteita, mutta voi olla myös epäterveellistä.

Yritä keskittyä mieluummin siihen, miltä sinusta tuntuu kuin siihen, miltä näytät. Päämotivaattoriesi tulisi olla onnellisempi, hyväkuntoisempi ja terveellisempi elämä.

20. Syö kasviksia

Kasvikset ovat pullollaan kuituja ja ravintoaineita, joita kehosi himoitsee.

Kasviksien syöminen voi myös auttaa pudottamaan painoa. Tutkimukset nimittäin osoittavat, että salaatin syöminen ennen ateriaa voi auttaa kylläisyyden saavuttamisessa nopeammin, mikä tarkoittaa sitä, että syöt todennäköisesti vähemmän.

21. Valitse järkeviä välipaloja

Epäterveellisten välipalojen napostelu voi johtaa lihomiseen. Helppo tapa edistää painonpudotusta ja terveellisen painon pysymistä on hankkia terveellisiä välipaloja kotiin, autoon ja työpaikalle.

22. Älä tylsisty

Tutkimukset ovat osoittaneet, että tylsistyminen saattaa saada syömään epäterveellisempiä ruokia ja lisätä kokonaisvaltaista kalorinsaantia.

Uusien aktiviteettien tai harrastusten aloittaminen on hyvä tapa ehkäistä tylsistymistä ja pitää itsesi kiireisenä.

23. Ota aikaa itsellesi

Terveellisemän elämäntyylin aloittaminen tarkoittaa sitä, että sinun tulee löytää aikaa laittaaksesi itsesi etusijalle. Vastuut, kuten työt ja vanhemmuus ovat elämämme tärkeimpiä asioita, mutta myös terveytesi pitäisi kuulua ykkösprioriteetteihisi.

24. Etsi treenimuotoja, joista nautit

Loistavaa treenisuunnitelman laatimisessa on se, että vaihtoehtoja on äärettömästi. Spinningtunnilla hikoilu ei välttämättä ole sinun juttusi, mutta maastopyöräily puistossa voi kuulostaa huomattavasti houkuttelevammalta.

Tietyt treenimuodot polttavat enemmän kaloreita kuin toiset, mutta treeniä ei tulisi silti valita pelkästään sen perusteella.

25. Tuki on kaikki kaikessa

Ystävien tai perheen tuki terveellisen elämäntavan aloittaessasi ja painoa pudottaessasi on ensiarvoisen tärkeää onnistumisen kannalta.

Tutkimukset ovat myös osoittaneet, että tukiryhmissä käyminen ja vahva sosiaalinen verkosto auttaa pudottamaan painoa ja pitämään sen myös poissa.

Yhteenvetona

Painoa voi pudottaa monilla eri tavoilla, mutta paras vaihtoehto on etsiä käsiisi terveelliseen syömiseen kannustava ruokasuunnitelma ja treeniohjelma, joita voit noudattaa vaikka koko loppuelämäsi.

Vaikka erilaiset muotidieetit voivat tarjota nopean helpotuksen, ovat ne monesti epäterveellisiä riistäen keholta ravintoaineet ja kalorit, joita se tarvitsee toimiakseen kunnolla.

Muista, ettei ole olemassa painonpudotuskeinoa, joka sopii aivan kaikille. Onnistumisen kannalta onkin tärkeää, että etsit suunnitelman, joka sopii parhaiten juuri sinulle.

Laihdutus turvallisuus

Tämä artikkeli on tarkoitettu vain tiedoksi ja se ei korvaa ammatillista neuvontaa tai arviointia. Ennen minkään treeniohjelman, laihduttamisen, ruokavalion, lisäravinteen tai luontaistuotteen aloittamista on välttämätöntä konsultoida terveydenhuollon ammattilaista, kuten lääkäriä, personal traineria tai ravitsemusterapeuttia, joka voi arvioida yksilölliset tarpeesi ja mahdolliset riskit. Jokaisen henkilön terveydentila ja tarpeet ovat yksilöllisiä, ja mitä toimii yhdelle ihmiselle, ei välttämättä toimi toiselle. Käytä aina harkintaa ja pyydä asiantuntija-apua ennen uusien terveyteen liittyvien päätösten tekemistä.