10 laihdutusvinkkiä

Oiva Apteekki

|

|

3 min

1. Vältä napostelua

Napostelu tuppaa olemaan monen helmansynti. Työpaikoilla on usein herkkuja tarjolla, kun on vaikkapa synttärit tai loma-aika. Taukohuoneessa käsi käy helposti karkkikulholla tai leikkaat siivun kakkua kahvin kanssa.

Sokeripitoiset välipalat nostattavat verensokeria nopeasti ja niistä saa pikaisesti energiaa. Varjopuolena sitten energiataso myös laskee kuin lehmänhäntä, ja tunnet itsesi nopeasti taas nälkäiseksi.

Napostelun sijaan voit sekoittaa proteiinijauheesta maistuvan ja täyttävän juoman.

2. Muista veden juonti

Tämä on syytä muistaa ympäri vuoden, mutta etenkin kesän kynnyksellä kun on kuuma. Vedenjuonti pitää aineenvaihduntaa yllä ja vie myös näläntunnetta. Mikäli harrastat liikuntaa ja hikoilet, on riittävä nesteen saanti vieläkin tärkeämpää:

Elimistön suorituskyky nimittäin laskee, kun nestehukka iskee. Muista myös juoda jo ennen kuin jano iskee. Jano kertoo siitä että elimistössä on jo pienoinen nestehukka. Helppo tapa taistella nestehukkaa vastaan on lisää veteen elektrolyyttijauhetta.

Mikäli tavallinen raanavesi kyllästyttää, kokeile kuplavettä. Toisaalta, tavallisesta raanavedestäkin tulee maukasta kun lisäät siihen jäisiä marjoja, hedelmänlohkoja tai yrttejä.

Kotona voi pitää vaikka 2 litran kannua jääkaapissa. Jos juot sen päivässä, olet nauttinut tarpeeksi nestettä.

3. Nauti kasviksia

Kasviksissa on kuituja, vitamiineja, hivenaineita ja ne täyttävät mukavasti, ilman turhia hiilihydraatteja. Perunan sijaan voisit kokeila vaihteeksi bataattia, jossa on hitaammin imeytyviä hiilareita kuin perunassa. Hyvä idea on myös vaihtaa pasta tai riisi höyrytettyyn parsakaaliin, papuihin tai porkkanaan.

Kaupasta saa nykyään monenmoista kasvissekoitusta. Kokeilemalla erilaisia löydät varmasti mieleisesi. Muista myös lautasmalli! Ensin kasviksia puolet ja sitten muu ruoka.

4. Lopeta syönti, kun olet kylläinen

Viesti kylläisyydestä saavuttaa aivomme hieman viiveellä. Syö siis rauhassa ja pureskele ruokasi kunnolla niin kylläisyyden tunne saavuttaa sinut jo ennen kuin lautanen on syötynä. Jos olet kylläinen, lautasta ei ole pakko syödä tyhjäksi. Nyt on kyse sinun hyvinvoinnista!

5. Liiku enemmän

Liikunta auttaa paitsi painonpudotuksessa, siitä tulee myös hyvä olo. Endorfiinit pääsevät jylläämään elimistössä, kun harrastat hikiliikuntaa. Mielenlaatu kohenee pitkäksi aikaa urheilusuorituksen jälkeenkin. Säännöllisellä liikkumisella päivittäinen elämänlaatu kohenee varmasti!

6. Vähennä alkoholinkäyttöä

Joillekin tämä voi olla haasteellista, jotkut taas selviävät tämän haasteen kanssa helpommalla. Kesällä on kiva grillata ja juoda siideriä. Joulun- ja uuden vuoden pyhinä taas nautiskellaan hyviä viinejä ja juodaan kuohuviiniä.

Tai sitten työpäivän jälkeen mennään tyttöjen kanssa after workille. Kotona taasen on kiva ottaa viiniä ruoan kanssa. Ennen pitkää tulet saaneeksi melkoisen määrän kaloreita parista drinkistä. Jos olet päättänyt satsata ruokavalioon ja liikuntaan, tulee myös alkoholin kulutukseen kiinnittää huomiota.

Jos jotain pitää juoda, valitse kevyintä eli light siideriä tai spritzeriä eli valkoviiniä kuplavedellä. Tietysti punaviinilasillisessa silloin tällöin ei ole haittaa, onhan siinä mm. flavonoideja. Kunhan vain muistat että kohtuus kaikessa!

7. Nuku tarpeeksi

Riittävän pitkät yöunet ovat ehdottoman tärkeät laihduttajalle. Väsyneenä ihminen napostelee makeaa huomattavasti enemmän, sillä elimistö yrittää paikata väsymystä tyhjällä energialla eli sokerilla ja muilla hiilareilla.

Älä sorru siihen! Lisäksi jos olet päättänyt alkaa treenaamaan säännöllisesti, tarvitsee elimistösi runsaasti lepoa jaksaakseen. Tavoitteissa pysyminenkin on helpompaa, kun olet virkeä ja levännyt riittävästi.

Palauttavan unen tueksi voi aluksi ottaa esimerkiksi melatoniinia, jotta saat unirytmisi tasaiseksi.

8. Pidä ruokapäiväkirjaa

Vanha kunnon ruokapäiväkirja on hyödyllinen monelle laihduttajalle. Päivän aikana tulee napostelleeksi yllättävän paljon, ellei asiaan kiinnitä huomiota. Ruokapäiväkirja ei valehtele mutta itse sitä saattaa unohtaa omat välipalat.

9. Muista annoskoko

Monet ihmiset syövät aivan liian suuria annoskokoja. Muista siis täyttää lautanen kohtuudella. Toisaalta, myös pienemmän lautasen valitseminen helpottaa. Sen voi sitten täyttää täydemmäksikin ja sillä tavalla huijata aivojaan, että lautanen on täynnä. Amerikasta kotoisin olevat XXL-annoskoot eivät palvele ketään.

10. Älä murehdi epäonnistumista

Laihduttaminen voi kuulostaa helpolta, mutta sitä se ei todellakaan ole. Usein epäonnistumisia tulee vastaan mutta se on ihan tavallista. Sitten vaan jatketaan kunto- ja ruokavalioremonttia uudemman kerran. Parhaan tulokseen päästään, kun muutetaan omaa elämäntapaa perusteellisesti. Ja se se vasta vaikeaa onkin. Siksi on suotavaa pilkkoa projektia pienempiin osiin ja luoda tavoitteita, jotka ovat mahdollisuuksien rajoissa.

Lopussa kuitenkin kiitos seisoo. Laihdutuksen myötä oma hyvinvointi paranee, niin ulkoisesti kuin sisäisestikin. Timmit farkut sulahtavat jalkoihin ja itseluottamus kasvaa.

Kyllä sen eteen kannattaa hiukan taistellakin. Hyödynnä siis laihdutusoppaan vinkit ja ryhdy tuumasta toimeen!

Laihdutus turvallisuus

Tämä artikkeli on tarkoitettu vain tiedoksi ja se ei korvaa ammatillista neuvontaa tai arviointia. Ennen minkään treeniohjelman, laihduttamisen, ruokavalion, lisäravinteen tai luontaistuotteen aloittamista on välttämätöntä konsultoida terveydenhuollon ammattilaista, kuten lääkäriä, personal traineria tai ravitsemusterapeuttia, joka voi arvioida yksilölliset tarpeesi ja mahdolliset riskit. Jokaisen henkilön terveydentila ja tarpeet ovat yksilöllisiä, ja mitä toimii yhdelle ihmiselle, ei välttämättä toimi toiselle. Käytä aina harkintaa ja pyydä asiantuntija-apua ennen uusien terveyteen liittyvien päätösten tekemistä.