Millainen dieetti on sinulle sopiva?

Oiva Apteekki

|

|

3 min

Netissä on tarjolla paljon erilaisia ideologioita dieetteihin ja ruokavalioihin. Periaatteessa jokainen niistä korostaa omaa paremmuuttaan, joten voi olla vaikea tietää, mikä oikeastaan olisi se paras dieetti oman itsensä kannalta. Niin terveydellisesti kuin painonpudotuksen osalta. Dieettejä on tarjolla niin paljon, että vähemmästäkin aiheutuu hämmennystä.

Voiko sitten olla jokin ruokavalio, joka on ylitse muiden juuri painonpudotuksen kannalta? Täytyy muistaa, että painonpudotus ei ole ainoa terveyden indikaattori ja ruokavalion pitäisi periaatteessa olla sellainen, jota voisi kuvitella noudattavansa koko loppuelämänsä.

Siitä mikä on paras dieetti, voi olla monenlaisia mielipiteitä. Olemme kaikki erilaisia, joten se mikä sopii toiselle, ei välttämättä alkuunkaan ole toisen juttu. Kokeiluja voi tehdä ja erilaisia ruokavalioita on hyvä tutkailla. Lopulta itselle paras kokonaisuus löytyy kuitenkin käytännön kokemuksen kautta.

Seuraavaksi tarkastellaan hieman tarkemmin neljää suosittua ja maailmalla tunnettua ruokavaliota. Ne ovat keskenään melko erilaisia mutta monet ihmiset ovat löytäneet niistä pysyvän elämäntavan itselleen, jonka avulla he ovat sekä pudottaneet painoaan että pitäneet kilot menestyksekkäästi kurissa. Tässä artikkelissa ollaan käsitelty kyseisiä dieettejä perusteellisesti.

Ketogeeninen dieetti

Kaikki suomalaiset ovat aivan varmasti kuulleet ketogeenisestä dieetistä Atkinsin-dieetin yhteydessä. Ruokavalion perustana on vähäinen tai hyvin olematon hiilihydraattien määrä, joillain keho menee niin sanottuun ketoosiin. Tässä tilassa keho polttaa rasvaa todella tehokkaasti.

Dieetillä syödään runsaasti rasvaa ja proteiinia, mutta hiilihydraatit ovat aivan minimissä. Monet ovat saaneet merkittäviä tuloksia aikaan tämän dieetin avulla laihduttamisessa. Pitkällä juoksulla keho kuitenkin tarvitsee myös hiilihydraatteja toimiakseen mutta moni tämän dieetin kokeillut jää vähähiilihydraattiselle ruokavaliolle kokeilun jälkeenkin. Moni siis kokee hiilihydraattien karsimisen olevan avain onnistuneeseen painonpudotukseen.

Ketogeenisen ruokavalion eduksi nimetään usein se, ettei nälkää pitäisi tuntea, ja ensimmäisten päivien jälkeen saatetaan kokea jopa todella energinen tila, joka voi kestää pitkään. Etenkin ylipainoiset ihmiset voivat hyötyä ketogeenisestä dieetistä, ja se on soittanut olevansa verraton tapa pudottaa painoa verrattuna esimerkiksi vähärasvaisiin ja voimakkaasti kaloreita rajoittaviin dieetteihin.

Kuten sanottu, kun painoa ollaan saatu pudotettua, voidaan hiilihydraatteja ottaa takaisin ruokavalioon kohtuudella. Yleensä ihmiset ovat ketogeenisellä dieetillä vain jaksoittain. Mutta tämä dieetti antaa kuitenkin idean vähähiilihydraattiselle elämäntavalla, jolla moni ihminen saattaa voida erinomaisesti ja painonhallinta helpottuu.

Paleo ruokavalio

Paleo ruokavalio on noussut esiin voimakkaasti viime vuosien aikana. Paleo perustuu siihen, että syödään mahdollisimman puhtaita ruoka-aineita perustuen niin sanottuun kivikautiseen ruokavalioon.

Moni paleo-ruokavaliota noudattava on poistanut ruokavaliosta vilja- ja maitotuotteet. Nämä ovatkin usein niitä kaikkein prosessoiduimpia tuotteita, ja niiden sanotaan olevan jopa elimistölle haitallisia. Ihminen on syönyt näitä tuotteita enemmän vasta noin viimeisen 10 000 vuoden aikana. Kuitenkaan meidän genetiikkamme ei ole paljoakaan muuttunut sinä aikana, joten paleo ajatus katsoo, että nämä ruoka-aineet eivät ole sellaisia, joita ihmisen keho olisi tottunut käsittelemään tarpeeksi hyvin.

Moni ruokavalioiden viidakossa seikkaillut on löytänyt paleosta pysyvän elämäntavan, jossa keskitytään syömään pää-asiassa lihaa, kalaa, marjoja ja kasviksia. Kaikki eivät välttämättä ole aivan ehdottomia kaikkien ruoka-aineiden kohdalla – pääasia on, että kaikki ruoka on mahdollisimman lähellä niiden aitoa ja luonnollista tilaa. Koska viljoja ei juurikaan syödä, vähenee hiilihydraattien määrä tämän dieetin myötä usein automaattisesti. Edelleen kaikista aktiivisimmat liikkujat saattavat kaivata ruokavalioonsa myös hiilihydraatteja.

Vegaani ruokavalio

Myös vegaani ruokavalio on ollut paljon esillä viime aikoina. Esimerkiksi monet julkisuuden henkilöt maailmalla ovat vannoneet nimenomaan vegaanin ruoan nimeen. Vegaanisessa ruokavaliossa ei syödä mitään eläinperäistä, vaan kaikki ruoka-aineet ovat peräisin kasvimaailmasta. Tämä tarkoittaa tietenkin sitä, että kasvisten ja kuidun määrä on ruokavaliossa korkea, koska se perustuu erilaisiin kasviksiin, marjoihin ja hedelmiin sekä pähkinöihin ja palkokasveihin.

Moni vannoo voivansa hyvin vegaanisella ruokavaliolla ja paino saattaa varsinkin alussa pudota voimakkaasti. Riippuen tietysti myös siitä, mitä syödään, sillä myös vegaani voi syödä epäterveellisesti. Jos pysytään kuitenkin kohtuudessa ja puhtaissa ruoka-aineissa voi vegaaninen ruokavalio olla todella tehokas laihduttamisessa. Muista kuitenkin huolehtia etenkin riittävästä proteiinin saannista ja lihasmassan ylläpitämisestä esimerkiksi proteiinijauheiden avulla.

Pätkäpaasto

Myös pätkäpaastoaminen on kerännyt suosiota viime vuosien aikana. Perusideana on, että osa viikosta paastotaan pätkissä. Tämän voi kuitenkin toteuttaa monella eri tavalla. Viikossa voi esimerkiksi pitää kaksi 20 tunnin mittaista paastoa, jolloin ei syödä. Vettä voi tietysti juoda, mutta periaatteessa ainakaan mitään kiinteää ei suuhunsa laiteta.

Pätkäpaastoaminen ei perustu vain kalorien rajoittamiseen, vaan pieni tauko ruoansulatukselle tekee hyvää aineenvaihdunnalle, eikä paastoamisen pitäisi johtaa ahmimiseen. Päinvastoin: ihminen saattaa olla tyytyväinen vähempään näiden pienten paastojen jälkeen. Ajan kanssa monet ovat saaneet hyviä tuloksia laihduttamisessa. Tässäkin kokeilemisen kautta saattaa löytyä itselle se paras tapa toteuttaa pätkäpaastoja. Liiallisuuksiin ei kuitenkaan kannata mennä.

Sopivan dieetin valinta

Kuten alussa mainittu, jokainen ihminen on erilainen ja kaikki ei toimi kaikille. Lähtötilanne painon ja kunnon suhteen sekä elämäntilanne voivat vaikuttaa merkittävästi siihen, millaista dieettiä ihmisen kannattaa noudattaa. Kun kokeilet eri ruokavalioita, kiinnitä huomiota siihen, miten kehosi reagoi ja miten oikeasti voit dieetin aikana. Tarkoituksena on joka tapauksessa omaksua pysyvästi uusi elämäntapa ja laihdutuksen jälkeen myös pitää kilot poissa. Jokainen näistä dieeteistä antaa siihen mahdollisuuden.

Ne ovat kuitenkin erilaisia keskenään, ja niissä keskitytään eri asioihin. Siksi kokeilemalla löytyy itselle se kaikista paras vaihtoehto. Tulokset ja oma olo puhuvat puolestaan ja ne ovat riittäviä mittapuita itselle parhaan dieetin löytämiseksi. Kannattaa siis luottaa itseensä ja tarkkailla, mitä ruokavaliomuutoksen myötä kehossa alkaa tapahtumaan. Muutokselle kannattaa kuitenkin antaa hieman aikaa, sillä harvoin asiat tapahtuvat yhdessä yössä.

Dieettien turvallisuus

Tämä artikkeli on tarkoitettu vain tiedoksi ja se ei korvaa ammatillista neuvontaa tai arviointia. Ennen minkään treeniohjelman, ruokavalion, lisäravinteen tai luontaistuotteen aloittamista on välttämätöntä konsultoida terveydenhuollon ammattilaista, kuten lääkäriä, personal traineria tai ravitsemusterapeuttia, joka voi arvioida yksilölliset tarpeesi ja mahdolliset riskit. Jokaisen henkilön terveydentila ja tarpeet ovat yksilöllisiä, ja mitä toimii yhdelle ihmiselle, ei välttämättä toimi toiselle. Käytä aina harkintaa ja pyydä asiantuntija-apua ennen uusien terveyteen liittyvien päätösten tekemistä.