ENE Dieetti

Oiva Apteekki

|

|

1 min

Erittäin niukkaenergisessä dieetissä (ENE) kaikki ateriat korvataan apteekeista tai ruokakaupoista saatavilla erityisvalmisteilla. Vaatimuksena on, että annosteluohjeen mukaan käytettynä valmisteesta tulee saada riittävästi hyvänlaatuista proteiinia, välttämättömiä rasvahappoja, vitamiineja ja kivennäisaineita.

Dieetin tärkein vaatimus on riittävän niukka energiamäärä, jotta elimistö menee paastotilaan, ja alkaa käyttämään rasvavarastojaan energianlähteenä. Käytännössä energiansaannin tulee jäädä alle 800 kilokalorin (3359 kJ) vuorokaudessa. Laihtuminen dieetin aikana on nopeaa, keskimäärin 1,5 – 2,4 kg viikossa. Alussa tosin suurin osa pudotetusta painosta koostuu vartaloon kerääntyneistä nesteistä. ENE-ruokavaliota käytetään ravitsemusterapeutin seurannassa yhtäjaksoisesti 8 – 12 viikkoa. ENE-dieettiä ei saa jatkaa yli 12 viikkoa ilman lääkärin valvontaa.

Valmisteiden kanssa nautitun nestemäärän lisäksi tulee päivän aikana juoda vähintään 1,5 – 2 litraa energiattomia juomia eli vettä, kivennäisvettä, kahvia, teetä tai energiattomia kevytlimonadeja. Valmisteiden lisäksi saa dieetin aikana syödä ainoastaan vähäkalorisia kasviksia ja niitäkin kohtuullisesti. ENE-valmisteita voi maustaa aineilla, jotka sisältävät hyvin vähän energiaa.

Sellaisia ovat esim. kaneli, pikakahvijauhe, inkivääri, suola, pippurit, sipuli, valkosipuli sekä muut mausteet ja yrtit.

ENE-dieetin noudattamisen ehdottomia esteitä ovat raskaus, vaikea sairaus, tyypin 1 diabetes, syömishäiriö ja se, ettei ole ylipainoinen (eli on normaalipainoinen ja BMI on 18,5 – 25). Dieettiä ei suositella alle 18-vuotiaille ja niille, joilla on vain lievää ylipainoa (BMI < 30).

Ongelmana dieetissä on sen joustamattomuus erityistilanteissa.

Myös saavutetun laihdutustuloksen pysyminen on ongelma, jos dieetin jälkeen palataan takaisin vanhoihin ruokailutottumuksiin. Erittäin niukkaenergisen dieetin yleisiä sivuoireita ovat päänsärky, pahoinvointi, huomaus, näläntunne, väsymys, palelu, ummetus ja pahanhajuinen hengitys.

Tunnettuja ENE-valmisteita ovat muun muassa Nutrilett, Allévo ja Nutrifast.

ENE-dieetti lyhyesti:

  • Energiansaannin tulee jäädä alle 800 kilokaloriin (3359 kJ) vuorokaudessa. Dieetin aikana tulee päivässä nauttia runsaasti (1,5 – 2 litraa) energiattomia juomia.
  • Ateriat korvataan ravintovalmisteilla. Vähäkalorisia kasviksia voi syödä kohtuullisesti.
  • Laihtuminen dieetillä on nopeaa, keskimäärin 1,5 – 2,4 kiloa viikossa. Saavutetut tulokset eivät todennäköisesti dieetin jälkeen säily, jos palataan vanhoihin elintapoihin.
  • Dieetin noudattamisen esteitä ovat raskaus, vaikea sairaus, tyypin 1 diabetes, syömishäiriö ja se, ettei ole ylipainoinen (eli on normaalipainoinen ja BMI on 18,5 – 25).
  • Dieettiä ei suositella alle 18-vuotiaille ja niille keillä on vain lievää ylipainoa (BMI < 30).
  • Dieetin kesto ilman lääkärin valvontaa korkeintaan 12 viikkoa.

Dieetti turvallisuus

Tämä artikkeli on tarkoitettu vain tiedoksi ja se ei korvaa ammatillista neuvontaa tai arviointia. Ennen minkään ruokavalion, lisäravinteen tai luontaistuotteen aloittamista on välttämätöntä konsultoida terveydenhuollon ammattilaista, kuten lääkäriä tai ravitsemusterapeuttia, joka voi arvioida yksilölliset tarpeesi ja mahdolliset riskit. Jokaisen henkilön terveydentila ja tarpeet ovat yksilöllisiä, ja mitä toimii yhdelle ihmiselle, ei välttämättä toimi toiselle. Käytä aina harkintaa ja pyydä asiantuntija-apua ennen uusien terveyteen liittyvien päätösten tekemistä.