Dukan Dieetti

Oiva Apteekki

|

|

4 min

Dukanin dieetti on ranskalaisen lääkärin, Pierre Dukanin, keksimä ruokavalio. Se lupaa nopeita tuloksia, jotka säilyvät loppuiän – kunhan ohjeita noudattaa tarkasti. Kaloreita ei tarvitse laskea eikä kärsiä nälästä! Sallittujen ruoka-aineiden lisäksi päivittäin tulee nauttia kauraleseitä ja tehdä esimerkiksi kävelylenkkejä, jotta vatsa toimii ja dieetti pysyy hyvässä vauhdissa. Dieetin aikana tulee juoda riittävästi vettä. Sokerittomat virvoitusjuomat ovat myös sallittuja, mutta niillä ei tule korvata puhdasta vettä.

Dukan dieetti on jaettu osiin

1.vaihe

Dieetin ensimmäistä vaihetta kutsutaan hyökkäysvaiheeksi. Siinä syödään paljon proteiineja ja vähän hiilihydraatteja. Ruokalistalla on mm. vasikkaa, naudanlihaa, linnunlihaa, kalaa ja äyriäisiä, kananmunan valkuaisia, rasvattomia maitotuotteita ja vettä. Paino putoaa monilla huimaa vauhtia, ja se kannustaa jatkamaan!

2.vaihe

Hyökkäystä seuraa pudotusvaihe, jota jatketaan niin kauan, kunnes tavoitepaino on saavutettu. Ensimmäisestä vaiheesta tutut sallitut ruoka-aineet saavat nyt seurakseen myös tietyt kasvikset, kuten kurkun, tomaatin, pinaatin, parsan ja paprikan. Ruokalistalla on 72 proteiinipitoista ruoka-ainetta sekä 28 erilaista vähähiilihydraattista vihannesta.

Vuoropäivinä syödään pelkkää proteiinia, seuraavana taas proteiinia ja kasviksia. Vaihtoehtoisesti voi pitää esimerkiksi kaksi proteiinipäivää ja kaksi proteiini- ja kasvispäivää putkeen.

3.vaihe

Dukanin dieetin kolmannessa vaiheessa, tasauksessa, ruokavalioon palautetaan maltillisesti hiilihydraatteja. Proteiinipäivää vietetään kerran viikossa. Pastaa voi syödä maksimissaan kahdesti viikon aikana. Kerran päivässä saa edellisen vaiheen ruokien lisäksi nauttia yhden vähähiilihydraattisen hedelmän, kaksi palaa täysjyväleipää ja 40 g juustoa.

Tasausvaihe sallii myös viikoittaisen juhla-aterialla herkuttelun, johon kuuluu jälkiruoka ja halutessaan lasillinen viiniä. Tasausvaihetta noudatetaan kymmenen päivää aina jokaista pudotettua kiloa kohti: esimerkiksi 10 kiloa pudottanut noudattaa ruokavaliota hieman yli kolme kuukautta.

Dieetin viimeistä vaihetta, ylläpitoa, on tarkoitus noudattaa koko loppuelämä.

Kaikki ruoka-aineet ovat sallittuja, kunhan pitää kerran viikossa proteiinipäivän. Tämä riittää Dukanin mukaan ylläpitämään saavutettua tavoitepainoa.

Dukan dieetti lyhyesti:

 • Nelivaiheinen, proteiinipitoinen dieetti, jossa sallitut ruoka-aineet on tarkasti määritelty.
 • Aterioiden määrää tai annoskokoja ei ole rajoitettu. Myöskään kaloreita ei tarvitse laskea. Syö säännöllisesti ja kuuntele kroppaasi. Tässä dieetissä saa syödä, kun on nälkä!
 • Nauti kauraleseitä päivittäin. Näin vatsa pysyy toiminnassa.
 • Älä säästele kasviksissa, sillä ne vauhdittavat painonpudotusta proteiini- ja kasvispäivinä.
 • Vaikket innostuisi hikiliikunnasta, liiku kuitenkin päivittäin. Dukan kieltää käyttämästä hissiä ja rohkaisee suosimaan kaikenlaista arkiliikuntaa.
 • Kyseessä ei ole varsinaisesti perinteinen laihdutuskuuri, vaan osittainen elämäntapojen pysyvä muutos. Dieetin ylläpitovaihe kestää loppuelämän.

Dukan dieetti ohjeet

1. Aloitusvaihe

Aloitusvaiheessa syödään mahdollisimman paljon proteiinia. Kasvikset on kielletty.

Kesto: 1-10 päivää

Pakollinen liikunta: vähintään 20 minuuttia kävelyä päivittäin

Sallitut ruoat: vähärasvainen liha ja kana, äyriäiset, kananmuna, rasvattomat ja sokerittomat maitotuotteet sekä kala. Joka päivä syödään 1,5 rkl kauraleseitä.

2. Painonpudotusvaihe

Proteiinipäivät vuorottelevat proteiini-kasvispäivien kanssa.

Kesto: oman tavoitteen mukaan

Pakollinen liikunta: 30-60 minuuttia kävelyä päivässä

Sallitut ruoat: Kasvispäivinä tomaatti, retiisi, pinaatti, purjo, vihreät pavut, sienet, kurkku, parsa, selleri, salaatti, munakoiso, paprika ja kesäkurpitsa. Myös porkkanaa ja punajuurta saa syödä silloin tällöin. Kauraleseitä syödään 2 rkl joka päivä. Proteiinipäivinä syödään aloitusvaiheesta tuttuja proteiineja.

3. Tasausvaihe

Yhtenä päivänä viikosta syödään pelkkiä proteiineja. Muina päivinä alla olevan ohjeen mukaan.

Kesto: 10 päivää per jokainen pudotettu kilo
Pakollinen liikunta: vähintään 25 minuuttia kävelyä päivässä

Sallitut ruoat: proteiini, kasvikset ja kauraleseet (2 rkl / pvä) sekä yksi hedelmä (ei banaani, viinirypäleitä tai kirsikoita), kaksi palaa täysjyväleipää ja 40 g juustoa per päivä. Hiilihydraattipitoisia ruokia, kuten pastaa tai perunaa, saa syödä 1-2 kertaa viikossa. Lisäksi 1-2 juhla-ateriaa viikossa (jälkiruoka tai lasi viiniä).

4. Ylläpitovaihe

Yhtenä päivänä viikosta syödään pelkkiä proteiineja. Proteiinipäivä varmistaa sen, etteivät viikon aikana syödyt hiilihydraatit kerry vyötärölle. Muinakin päivinä kannattaa silti syödä järkevästi.

Kesto: loppuelämä

Pakollinen liikunta: Hyötyliikunta. Älä enää koskaan käytä hissejä tai liukuportaita.

Sallitut ruoat: Kaikki ruoka sallittua. Kauraleseitä kolme ruokalusikallista päivässä.

Dukan dieetti ja luontaistuotteet

Dukan-dieetti on erittäin tiukka proteiinipohjainen ruokavalio, joten on tärkeää olla varovainen, kun yhdistetään se minkä tahansa lisäravinteen tai luontaistuotteen kanssa. Ennen kuin lisäät minkäänlaista lisäravinnetta Dukan-dieettiisi, suosittelen konsultoimaan lääkäriä tai ravitsemusterapeuttia.

Yleisesti ottaen seuraavat luontaistuotteet voivat olla hyödyllisiä Dukan-dieetissä, mutta jälleen kerran, keskustele terveydenhuollon ammattilaisen kanssa ennen käyttöä:

 • Multivitamiinit ja -mineraalit: Dukan-dieetti on rajoittava, joten multivitamiini voi auttaa varmistamaan, että saat kaikki tarvittavat ravintoaineet.
 • Kuitulisät: Erityisesti alkuvaiheessa Dukan-dieetti voi olla alhainen kuidussa, joten kuitulisä, kuten psylliumkuitu, voi auttaa ruoansulatuskanavan toimintaa.
 • Omega-3 rasvahapot: Kalat ovat sallittuja Dukan-dieetissä, mutta jos et syö niitä säännöllisesti, omega-3-lisä voi olla hyödyllinen.
 • B-vitamiinit: Varsinkin B12 voi olla tärkeä lisä, jos rajoitat lihan saantia dieetissäsi.
 • Kalsium ja D-vitamiini: Jos maitotuotteiden saanti on rajoitettua, kalsium ja D-vitamiini voivat olla tärkeitä lisäravinteita.
 • Probiootit: Voivat olla hyödyllisiä ruoansulatuskanavan terveydelle, varsinkin jos dieetti muuttaa ruoansulatustasi.
 • Vihreä tee-uute: Jotkut ihmiset uskovat, että se auttaa rasvanpoltossa ja antaa lisäenergiaa.

Muista, että lisäravinteiden ja luontaistuotteiden käyttö ei korvaa tasapainoista ja monipuolista ruokavaliota. Käytä niitä vain tukena ja varmistu, että ne eivät aiheuta haittavaikutuksia tai ole ristiriidassa Dukan-dieetin kanssa.

Ja vielä kerran, ennen kuin aloitat minkään lisäravinteen käytön, on erittäin tärkeää keskustella siitä terveydenhuollon ammattilaisen kanssa.

Dukan dieetti ruokavalio

Kaloreita ei tarvitse laskea. Dieetin aikana tulee juoda riittävästi vettä. Sokerittomat virvoitusjuomat ovat myös sallittuja, mutta niillä ei tule korvata puhdasta vettä. Aamulla voi juoda kahvia tai teetä.

Hyökkäysvaihe (kesto 1 viikko)

1., 4. ja 7. päivä

Aamupala: rasvatonta raejuustoa, 1,5 ruokalusikallista kauraleseitä sekä maustamiseen kanelia.
Lounas: kanaa ja vihanneksia.
Illallinen: vähärasvainen pihvi ja katkarapuja.

2. ja 5. päivä

Aamupala: kananmunia ja 1,5 ruokalusikallista kauraleseitä.
Lounas: lohta ja vihanneksia.
Illallinen: vähärasvaista porsaanlihaa.

3. ja 6. päivä

Aamupala: rasvatonta jogurttia ja 1,5 ruokalusikallista kauraleseitä.
Lounas: vasikanlihaa oman maun mukaan maustettuna.
Illallinen: tofua ja katkarapuja.

Ylläpitovaihe (1 viikon esimerkkiruokavalio)

1., 4. ja 7. päivä

Aamupala: kolmen munan munakas sekä tomaattiviipaleita, sieniä tai kurkkua.
Lounas: grillattua kanaa, vihanneksia ja vähärasvaista ranskalaista kastiketta. Kreikkalaista jogurttia ja 2 ruokalusikallista kauraleseitä.
Illallinen: lohta, parsakaalia ja kukkakaalia.

2. ja 5. päivä

Aamupala: vähärasvaista raejuustoa ja 2 ruokalusikallista kauraleseitä.
Lounas: vaaleaa kalaa ja kananmunan valkuaista.
Illallinen: vähärasvaista porsaanlihaa.

3. ja 6. päivä

Aamupala: vähärasvaista jogurttia ja 2 ruokalusikallista kauraleseitä.
Lounas: broileria ja vihanneksia oman maun mukaan maustettuna.
Illallinen: tofua ja katkarapuja.

 

Tämä artikkeli on tarkoitettu vain tiedoksi ja se ei korvaa ammatillista neuvontaa tai arviointia. Ennen minkään ruokavalion, lisäravinteen tai luontaistuotteen aloittamista on välttämätöntä konsultoida terveydenhuollon ammattilaista, kuten lääkäriä tai ravitsemusterapeuttia, joka voi arvioida yksilölliset tarpeesi ja mahdolliset riskit. Jokaisen henkilön terveydentila ja tarpeet ovat yksilöllisiä, ja mitä toimii yhdelle ihmiselle, ei välttämättä toimi toiselle. Käytä aina harkintaa ja pyydä asiantuntija-apua ennen uusien terveyteen liittyvien päätösten tekemistä.