Cambridge Dieetti

Oiva Apteekki

|

|

2 min

Cambridge-dieetti on Suomessa tullut laajemmin tunnetuksi vasta viimeisimpien vuosien aikana. Se kehitettiin alun perin kuitenkin jo 1960-1970-luvulla, jolloin tohtori Alan Howard tutki sairaalloista lihavuutta Cambridgen yliopistossa. Viime vuosina monet julkisuuden henkilöt ovat kertoneet laihtuneensa Cambridge-dieetin avulla, mikä on tehnyt siitä maailmanlaajuisesti hyvin suositun painonpudottajien keskuudessa.

Cambridge on kaupallinen dieetti. Se perustuu suurilta osin Cambridge-brändin alla olevien dieettikeittojen ja -pirtelöiden syömiseen sekä laihduttajan tukena olevaan Cambridge-valmentajaan. Kuuriin kuuluvia dieettivalmisteita ei saa esimerkiksi kaupoista, vaan ainoastaan Cambridgen ohjelmaan kuuluvien kouluttajien välityksellä.

Cambridge-dieetti koostuu kuudesta eri tasosta. Niitä ei välttämättä tarvitse käydä läpi numerojärjestyksessä, vaan laihduttaja voi toteuttaa ohjelmaa oman lähtötasonsa ja tavoitteensa mukaisesti. Eri vaiheissa päivän energiasaanti vaihtelee erittäin niukasta niukkaan, kunnes kuudennella tasolla noudatetaan jo normaalia terveellistä ruokavaliota. Taso-ohjelman ja valmentajan avulla harjoitellaan ja opitaan painonhallinnan kannalta olennaisia asioita kuten ateriarytmiä, terveellisen ruoan perusteita sekä aterioiden koostamista.

Cambridge-dieetin tasot ovat seuraavat:

  1. Kaikki ateriat korvataan ateriavalmisteilla. Päivän ateriat koostuvat kolmesta tai neljästä ateriavalmisteesta, jotka tuovat yhteensä 400-615 kcal. Cambridge-ohjelman ohjeiden mukaan ensimmäisen vaiheen hyvin alhaista energiatasoa voi jatkaa 1-16 viikon ajan.
  2. Toisella tasolla dieetti sisältää n. 800 kcal energiaa. Päivän aikana syödään kolme Cambridge-ateriaa, joita saa täydentää 200 grammalla lihaa ja kasviksia, desilitralla marjoja ja puolikkaalla lasilla maitoa. Tämä vaihe kestää vähintään viikon ajan, mutta laihduttaja voi halutessaan jatkaa 800 kcal -tasolla koko laihdutuksen ajan.
  3. Kolmannella tasolla nautitaan päivän aikana 1000 kcal verran ruokaa. Tämä koostuu kolmesta valmisateriasta, aamupalasta ja ruokaisasta salaatista. Kolmannen askeleen dieetti voi kestää kaksi viikkoa.
  4. Neljännellä tasolla syödään 1200 kcal päivässä. Päivän ruokailu muodostuu kahdesta ateriavalmisteesta sekä lautasmallin mukaan rakennetusta lounaasta ja illallisesta. Neljännen tason ruokavaliota voi noudattaa, kunnes saavutetaan tavoitepaino. Sen jälkeen siirrytään viidennelle tai kuudennelle tasolle.
  5. Viidennellä tasolla syödään jo 1500 kcal päivässä ja taso kestää kaksi viikkoa. Yhden Cambridge-aterian lisäksi voi syödä lautasmallin mukaiset pääaterian. Tässä vaiheessa laihtuminen on varsin hidasta – pääpaino on oikean ateriarytmin, annoskokojen ja hyvien elintapojen omaksumisesta.
  6. Kuudennella tasolla voi syödä halutessaan yhden ateriavalmisteen, muuten noudatetaan terveellistä ruokavaliota. Aikaisempien tasojen aikana on opittu aterioimaan oikein ja paino pysyy nyt hallinnassa ilman erityisiä ponnisteluita. Kuudes taso kestää 10 viikkoa.

Cambridge dieetti hinta ja kokemuksia

Cambridge-dieetin aikana laihduttajalla on käytössään jatkuvia valmennussessioita, joiden tarkoituksena on pitää dieetti kurissa ja välttää kiusauksia. Yhden viikon ateriavalmisteen maksavat tyypillisesti noin 60 – 80 euroa, riippuen siitä montako valmistetta viikon aikana syödään.

Cambridge dieetissä on hyvää sen selkeä rakenne, sekä mahdollisuus terveelliseen ruokailuun opettaviin valmennuksiin. Valmiit dieettivalmisteet helpottavat laihduttajan arkea. Cambridgen avulla laihduttajan on myös mahdollista oppia ruokailemaan terveellisemmin myös dieetin jälkeen. Negatiivisena piirteenä dieetistä voidaan todeta sen maksullisuus laihduttajalle.

Katso muut dieetit

Dieetti turvallisuus

Tämä artikkeli on tarkoitettu vain tiedoksi ja se ei korvaa ammatillista neuvontaa tai arviointia. Ennen minkään ruokavalion, lisäravinteen tai luontaistuotteen aloittamista on välttämätöntä konsultoida terveydenhuollon ammattilaista, kuten lääkäriä tai ravitsemusterapeuttia, joka voi arvioida yksilölliset tarpeesi ja mahdolliset riskit. Jokaisen henkilön terveydentila ja tarpeet ovat yksilöllisiä, ja mitä toimii yhdelle ihmiselle, ei välttämättä toimi toiselle. Käytä aina harkintaa ja pyydä asiantuntija-apua ennen uusien terveyteen liittyvien päätösten tekemistä.