6:1 Dieetti

Oiva Apteekki

|

|

2 min

6:1-dieetti on suuren suosion saavuttaneen 5:2-dieetin maltillinen seuraaja, jonka avulla ei ole tarkoitus niinkään pudottaa painoa, vaan ylläpitää jo saavutettuja tuloksia. 6:1-dieetti soveltuukin hyvin 5:2-dieetin jatkoksi, joka otetaan käyttöön, kun 5:2-dieetillä on saavutettu haluttu paino.

Dieetin nimi, 6:1, kuvastaa sen olennaisinta periaatetta. Dieettiä noudattavan henkilön viikossa on kahden tyyppisiä päiviä. Kuusi sellaista, jolloin saa syödä normaalisti vanhojen tottumusten mukaisesti. Yksi päivä viikossa on puolestaan paastopäivä. Paastopäivänä ravinnon saantia rajoitetaan tiukasti, jolloin dieettiä noudattavat naiset saavat nauttia 500 ja miehet 600 kaloria.

Paastotessa sallitut kalorit voi esimerkiksi jaotella kolmelle aterialle, mutta jokainen voi itse valita monta kertaa haluaa päivän aikana syödä. Tärkeää on kuitenkin pitää kiinni kalorirajoituksista. Erityisen tärkeää on kiinnittää huomiota siihen, että nautitut ateriat sisältävät riittävän määrän hyvää rasvaa, proteiineja sekä kasviksia ja vihanneksia. Netistä voi helposti löytää paljon dieettiä tukevia ja maukkaita reseptejä. Vitamiinien ja hivenaineiden riittävän saannin voi myös varmistaa nauttimalla omiin tarpeisiin sopivia ravintolisiä.

6:1 Dieetti lyhyesti

 • Kuutena päivänä viikossa voi syödä täysin normaalisti. Yhtenä päivänä ravinnonsaantia on rajoitettu naisilla 500 ja miehillä 600 kaloriin.
 • Paastopäivinä ravinnon hyvään laatuun on syytä kiinnittää erityistä huomiota ja tarvittaessa voidaan käyttää lisäravinteita.
 • Koska paastopäiviä on aina vain yksi peräkkäin, useat kokevat motivaation säilyttämisen 6:1-dieetillä helpommaksi kuin monissa muissa dieeteissä.
 • Joillekin dieetin ensimmäiset paastopäivät aiheuttavat voimakasta näläntunnetta. Tämä kuitenkin yleensä helpottaa kohtalaisen nopeasti eikä dieettiä kannata tästä syystä keskeyttää.
 • Dieetti ei sovellu lapsille, raskaana oleville, pitkäaikaissairaille tai henkilöille, joilla on taustalla syömishäiriöitä. Dieettiä voidaan suositella perusterveille, jotka ovat jo saavuttaneet painonpudotustavoitteensa ja haluavat ylläpitää saavutettuja tuloksia.

Miten syödä 6:1 Dieetillä?

Kuusi vapaata päivää:

 1. Syö normaaleita ruokia. Älä herkuttele.
 2. Pidä ruokavalio monipuolisena ja suosi esimerkiksi täysjyvätuotteita ja vähintään 600 grammaa hedelmiä ja vihanneksia.
 3. Juo riittävästi vettä.

Yksi paastopäivä:

 1. Jätä aamiainen väliin ja nauti päivässä kaksi ateriaa: lounas ja illallinen.
 2. Kumpikin kahdesta ateriasta sisältää noin 250 kaloria, jolloin naisella koko paastopäivän kalorinsaanti on noin 500 kaloria. Miehellä paastopäivän kalorimäärä on 600 kaloria.
 3. Valitse itse, mikä päivä viikosta paastoat.

6:1 dieetin plussat

Aivan kuten 5:2-dieetissä, 6:1-dieetin vahvuutena on se, että paaston ja kaloreiden määrän rajoittamisen kestäessä ainoastaan yhden päivän kerrallaan, on motivaatiota ja siten saavutettua painoa helpompi pitää yllä.

Paastopäivän jälkeen voi usein tuntea olonsa aiempaa kevyemmäksi. Osa paastonneista myös kokee, etteivät he enää tunne niin suurta halua napostella kuin ennen.

6:1 dieetin miinukset

Dieetin haittapuoliin voi kuulua paastopäivinä ilmaantuva voimakas nälän tunne. Lisäksi tottumattomalle tarkka kalorien laskeminen saattaa tuntua vaikealta ja turhauttavalta. Kalorit on kuitenkin helppo laskea esimerkiksi netistä löytyvillä laskureilla.

Raju paastoaminen saattaa myös sekoittaa joidenkin ihmisten elimistön toiminnan. Tällöin esimerkiksi hormonitoiminta sekä sokeriaineenvaihdunta saattavat häiriintyä.

6:1 ruokaohjeet dieettiin - kananmuna

6:1 dieetti ruokaohjeet

6:1-DIEETTI

Kuutena päivänä viikossa syödään normaalisti vanhojen ruokailutottumusten mukaisesti, ja yhtenä päivänä paastotaan. Paastopäivänä ravinnonsaantia on rajoitettu naisilla 500 kaloriin ja miehillä 600 kaloriin.

Paastopäivä 500 kcal (naiset)

Aamupala: 3 dl mustikka-banaanismoothie tehtynä rasvattomaan piimään

Lounas: 3 dl kasvissosekeitto

Päivällinen: ½ nahaton broilerin rintafileepala ja sekasalaattia (salaattia, kurkkua, tomaattia, paprikaa, porkkanaa jne)

Iltapala: 2 dl marjoja ja 10 g pähkinöitä

Paastopäivä 600 kcal (miehet)

Aamupala: 3 dl mustikka-banaanismoothie tehtynä rasvattomaan piimään

Lounas: 3 dl kasvissosekeitto ja keitetty kananmuna

Päivällinen: ½ nahaton broilerin rintafileepala ja sekasalaattia (salaattia, kurkkua, tomaattia, paprikaa, porkkanaa jne)

Iltapala: 2 dl marjoja ja 10 g pähkinöitä

Dieetti turvallisuus

Tämä artikkeli on tarkoitettu vain tiedoksi ja se ei korvaa ammatillista neuvontaa tai arviointia. Ennen minkään ruokavalion, lisäravinteen tai luontaistuotteen aloittamista on välttämätöntä konsultoida terveydenhuollon ammattilaista, kuten lääkäriä tai ravitsemusterapeuttia, joka voi arvioida yksilölliset tarpeesi ja mahdolliset riskit. Jokaisen henkilön terveydentila ja tarpeet ovat yksilöllisiä, ja mitä toimii yhdelle ihmiselle, ei välttämättä toimi toiselle. Käytä aina harkintaa ja pyydä asiantuntija-apua ennen uusien terveyteen liittyvien päätösten tekemistä.