5:2 Dieetti

Oiva Apteekki

|

|

2 min

5:2-dieetti on suuren suosion saavuttanut dieetti, jonka on hehkutettu paitsi pudottavan painoa nopeasti myös parantavan veriarvoja ja vähentävän muistisairauksia. Näiden lisäksi dieetin on mainittu pienentävän sekä sydän- että verisuoniperäisten sairauksien riskiä. Sen etuihin on luettu myös mahdollinen eliniän piteneminen.

Mitä 5:2 tarkoittaa?

Dieetin nimi, 5:2, kuvastaa sen olennaisinta periaatetta. Dieettiä noudattavan henkilön viikossa on kahden tyyppisiä päiviä. Viisi sellaista, jolloin saa syödä normaalisti vanhojen tottumusten mukaisesti. Kaksi jäljelle jäävää päivää ovat paastopäiviä. Paastopäivinä ravinnon saantia rajoitetaan tiukasti, jolloin dieettiä noudattavat naiset saavat nauttia vain 500 ja miehet 600 kaloria.


Paastopäiviä ei tule ajoittaa peräkkäisille päiville. Paaston ollessa aktiivinen sallitut kalorit voi esimerkiksi jaotella kolmelle aterialle, mutta jokainen voi itse valita monta kertaa haluaa päivän aikana syödä. Tärkeää on kuitenkin pitää kiinni kalorirajoituksista.


Erityisen tärkeää on kiinnittää huomiota siihen, että nautitut ateriat sisältävät riittävän määrän hyvää rasvaa, proteiineja sekä kasviksia ja vihanneksia. Netistä voi helposti löytää paljon dieettiä tukevia ja maukkaita reseptejä. Vitamiinien ja hivenaineiden riittävän saannin voi myös varmistaa nauttimalla omiin tarpeisiin sopivia ravintolisiä.

5:2 Dieetti lyhyesti

Viitenä päivänä viikossa voi syödä täysin normaalisti. Kahtena päivänä ravinnonsaanti on rajoitettu naisilla 500 ja miehillä 600 kaloriin.

Paastopäiviä ei tule ajoittaa peräkkäisille päiville. Paastopäivinä ravinnon hyvään laatuun on syytä kiinnittää erityistä huomiota ja tarvittaessa voidaan käyttää lisäravinteita.


Koska paastopäiviä on aina vain yksi peräkkäin, useat kokevat motivaation säilyttämisen 5:2-dieetillä helpommaksi kuin monissa muissa dieeteissä.


Joillekin dieetin ensimmäiset paastopäivät aiheuttavat todella voimakasta näläntunnetta. Tämä kuitenkin yleensä helpottaa kohtalaisen nopeasti eikä dieettiä kannata tästä syystä keskeyttää.


Dieetti ei sovellu lapsille, raskaana oleville, pitkäaikaissairaille tai henkilöille, joilla on taustalla syömishäiriöitä. Dieettiä voidaan suositella lievästi ylipainoisille aikuisille, joilla ei ole pitkäaikaissairautta tai mielenterveyden ongelmia.

Miten syödä 5:2 Dieetillä?

Viisi vapaata päivää:


Syö normaaleita ruokia. Älä herkuttele.

Pidä ruokavalio monipuolisena ja suosi esimerkiksi täysjyvätuotteita ja vähintään 600 grammaa hedelmiä ja vihanneksia.

Juo riittävästi vettä.


Kaksi paastopäivää:


Jätä aamiainen väliin ja nauti päivässä kaksi ateriaa: lounas ja illallinen.

Kumpikin kahdesta ateriasta sisältää noin 250 kaloria, jolloin naisella koko paastopäivän kalorinsaanti on noin 500 kaloria. Miehellä paastopäivän kalorimäärä on 600 kaloria.


Valitse itse, mitkä päivät viikosta paastoat, mutta ne eivät saa olla peräkkäiset päivät.

5:2 dieetin plussat

5:2-dieetin kannattajat pitävät yhtenä sen kiistattomista eduista sitä, että paaston ja kaloreiden määrän rajoittamisen kestäessä ainoastaan yhden päivän kerrallaan, on motivaatiota helpompi pitää yllä.


Tästä dieetistä innostuneet ylistävät sen olevan myös loistava työkalu napostelukierteen katkaisussa sekä todellisen nälän tunnistamisen oppimisessa. Paastopäivän jälkeen dieettiä noudattavat tuntevat usein olonsa huomattavasti aiempaa kevyemmäksi, jopa euforiseksi.


Osa paastonneista myös kokee, etteivät he enää tunne niin suurta halua napostella, kuin ennen.

5:2 dieetin miinukset

Dieetin haittapuoliin kuuluu paaston alkuvaiheessa usein ilmaantuva hyvin voimakas nälän tunne.


Lisäksi tottumattomalle tarkka kalorien laskeminen saattaa tuntua vaikealta ja turhauttavalta. Kalorit on kuitenkin helppo laskea esimerkiksi netistä löytyvillä laskureilla.

Raju paastoaminen saattaa myös sekoittaa joidenkin ihmisten elimistön toiminnan. Tällöin esimerkiksi hormonitoiminta sekä sokeriaineenvaihdunta saattavat häiriintyä.


5:2-dieetti ei rajuutensa vuoksi kuitenkaan sovi aivan kaikille. Sitä ei esimerkiksi suositella lapsille, raskaana oleville, pitkäaikaissairaille tai henkilöille, joilla on taustalla syömishäiriöitä. Dieetti saattaa myös heikentää joidenkin lääkkeiden tehoa.

Kuten aina lääkitystä käyttävän kannattaa keskustella dieetin sopivuudesta hänen lääkityksensä tuntevan lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen kanssa.

5:2 Dieetti ruokaohjeet

5:2-DIEETTI

Viitenä päivänä viikossa syödään normaalisti vanhojen ruokailutottumusten mukaisesti, ja kahtena päivänä paastotaan. Paastopäivinä ravinnonsaantia on rajoitettu naisilla 500 kaloriin ja miehillä 600 kaloriin.

Paastopäivä 500 kcal (naiset)

Aamupala: ½ banaani ja 100 g rasvatonta maitorahkaa

Lounas: 100g nahaton broilerin rintafileepala ja vihersalaattia

Päivällinen: 1 paketti nuudelia

Iltapala: omena ja 100 g rasvatonta maitorahkaa

Paastopäivä 600 kcal (miehet)

Aamupala: ½ banaani ja 100 g rasvatonta maitorahkaa

Lounas: 100g nahaton broilerin rintafileepala ja vihersalaattia

Päivällinen: 1 paketti nuudelia ja keitetty kananmuna

Iltapala: omena ja 100 g rasvatonta maitorahkaa